Mainos
Mainos

Lääkkeiden nettikauppa lisännyt tullirikoksia

Tullista muistutetaan, että yksityishenkilö voi tilata ETA-alueelta lääkkeitä, joihin hänellä on resepti ainoastaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.

Tullirikokset ovat lisääntyneet alkuvuoden aikana rajusti. Lentotullin mukaan tullirikoksia paljastui tammi-kesäkuussa 440, mikä on 88 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Savon Sanomien haastattelema lentotullin päällikkö Risto Sirola sanoo, että ihmiset tilaavat entistä enemmän erektiolääke Viagran kaltaisia reseptilääkkeitä internetistä, vaikka se on laitonta. Monilla internetsivuilla, joista osa on suomeksi, asiakkaita johdetaan jopa harhaan vetoamalla tavaroiden vapaaseen liikkumiseen EU:ssa.

- EU:n sisällä on kyllä vapaa liikkuvuus, mutta se ei koske huumeita, aseita tai lääkkeitä. Kyllä myyjät tietävät totuuden, sillä sivuilla on takuu lähettää uusi lääke, mikäli paketti jää tulliin, Sirola sanoo.

Yksityishenkilö saa vastaanottaa huumaavia lääkkeitä postitse Euroopan talousalueeseen (ETA) kuuluvasta valtiosta korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Tämä koskee reseptivapaita lääkkeitä ja lääkkeitä, joihin vastaanottajalla on osoittaa resepti.

Huumausaineeksi luokiteltavia lääkevalmisteita ei saa vastaanottaa postitse. Myös ETA:n ulkopuolelta näiden lääkkeiden tilaaminen on kielletty.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme