Mainos
Mainos

Lääneille nimitettiin uusia maaherroja

Valtioneuvosto on päässyt yksimielisyyteen maaherran virkojen täyttämisestä. Anneli Taina nimitettiin Etelä-Suomen läänin maaherraksi.

Entinen puolustusministeri ja entinen kokoomuksen kansanedustaja Anneli Taina nousee ennakkotietojen mukaisesti Etelä-Suomen läänin johtoon. Tasavallan presidentti nimitti hänet tänään maaherran virkaan viiden vuoden määräajaksi.

Kolme nykyistä maaherraa saivat uuden viisivuotisen määräajan viroissaan. Itä-Suomen läänin maaherrana jatkaa Pirjo Ala-Kapee, Oulun läänin maaherrana Eino Siuruainen ja Lapin läänin maaherrana Hannele Pokka. Kaikkien uusi virkakausi alkaa ensi vuoden alusta. Valtioneuvosto oli esityksissään yksimielinen.

Länsi-Suomen maaherran paikkaa ei tällä kertaa täytetä, sillä Rauno Saari aloitti maaherran tehtävässä heinäkuun alusta.

Viidestä Manner-Suomen maaherran paikasta kaksi on keskustalla ja kaksi sosiaalidemokraateilla. Etelä-Suomen läänin maaherra on jyvitetty kokoomukselle.

Nykyinen kokoomuslainen maaherra Tuula Linnainmaa ei ollut enää halukas jatkamaan virassa.

Nimityskuvioissa syntyi melkoinen hämmennys, kun eduskunnan varapuhemies Ilkka Kanerva (kok.) ilmoittautui ehdokkaaksi. Puolueen johto oli ehtinyt tukea Tainan nimittämistä. Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä siirtyi tukemaan Kanervaa. Sekasotku oli valmis, kun Kanerva sittenkin luopui ehdokkuudesta.

Taina on tamperelainen 52-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän oli kansanedustaja 12 vuotta. Hän kuitenkin putosi eduskunnasta vuoden 1999 vaaleissa.

Taina toimi puolustusministerinä Paavo Lipposen (sd.) ensimmäisessä hallituksessa. Kansanedustajauransa jälkeen Taina on toiminut Tampereella projektinjohtajana ja Kansaneläkelaitoksen vakuutuspiirin johtajana.

Kansliapäälliköstä ei vielä päätöstä

Sisäministeriön kansliapäälliköstä valtioneuvosto ei sen sijaan päässyt vielä sopuun. Nimityksen odotettiin jo ratkeavan tänään, mutta keskusta ei edelleenkään hyväksynyt sisäministeri Kari Rajamäen ehdokasta, väestörekisterikeskuksen ylijohtajaa Ritva Viljasta. Asia jäi pöydälle, kun kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen otti asiakirjat itselleen.

Keskusta on arvostellut Rajamäen esitystä siitä, että sosiaalidemokraatin nimittäminen johtaisi liiaksi vasemmistolaisvoittoiseen johtoon sisäministeriössä. Viljasen pätevyyttä ei ole kukaan ainakaan julkisuudessa asettanut kyseenalaiseksi.

Sisäministeriöön etsitään uutta kansliapäällikköä virasta eronneen Kari Häkämiehen seuraajaksi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 18.09.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme