Mainos
Mainos

Lääninhallitus: Tampereen palkattava sata hoitajaa vanhainkotiin

Lääninhallituksen edustajan mukaan sadan hoitajan lisäyksellä turvataan tyydyttävä hoito, kun hyvä taso vaatisi 300 uutta hoitajaa. Tampereen apulaiskaupunginjohtaja Päivi Sillanaukee ei lupaa, että edes ehdotetut 100 virkaa toteutuisivat.

Länsi-Suomen lääninhallitus vaatii Tamperetta palkkaamaan 103 uutta hoitajaa Koukkuniemen vanhainkotiin. Kaupunki sai huomautuksen alimitoitetusta työntekijämäärästä.

Pohjoismaiden suurimmassa vanhainkodissa Koukkuniemessä on nykyisin lähes tuhat asukaspaikkaa ja 436 hoitotyöntekijää.

Lääninhallitus alkoi tutkia asiaa saatuaan yksityisen kantelun, jonka mukaan osastoilla on öisin liian vähän työntekijöitä. Tarkastuksessa viime marraskuussa havaittiin, että yhtä tai kahta osastoa saattoi yöllä valvoa yksi työtekijä, jolla ei ole hoitoalan koulutusta. Vanhainkoti on käyttänyt näissä töissä kokeneimpia laitoshuoltajia.

- Sadan hoitajan lisäyksellä turvataan tyydyttävä hoito. Hyvä taso vaatisi kolme sataa uutta hoitajaa, kuvailee lääninsosiaalitarkastaja Marjatta Aittolahti.

Kaupungin pitää palkata 38 hoitajaa ensi kesäkuuhun mennessä, ja lisäksi 30 hoitajaa marraskuuhun ja 35 hoitajaa ensi vuoden helmikuuhun mennessä.

Lääninhallituksen mukaan myöskään siivoustyöntekijöistä ei saa tinkiä, jotta vältytään sairaalabakteerilta. Koukkuniemessä on hoitajien lisäksi yli 90 laitoshuoltajaa sekä muita työntekijöitä. Henkilöstön määrä on yhteensä lähes 600.

Uudet virat aiheuttavat kaupungille lisäkuluja tänä vuonna 1,2 miljoonaa ja ensi vuonna yli 4 miljoonaa euroa.

Kaupungilta ei varmaa lupausta

Tampereen apulaiskaupunginjohtaja Päivi Sillanaukee kertoo, että suunnitelma ensimmäisen hoitajaerän palkkaamiseksi on jo tehty. Hän ei kuitenkaan voi taata, että kaikki virat saataisiin.

- Voin luvata vain sen osalta, mihin tämän vuoden budjetti riittää. Ensi vuodesta en voi sanoa, sillä se on poliittisen päätöksen asia. Virkojen määrä riippuu siitäkin, vähenevätkö asukaspaikat remonttien takia.

Kaupunki aikoo nyt selvittää muidenkin laitostensa tilanteen, ja lisäksi tehdään valtakunnallinen vertailu hoitosuositusten noudattamisesta.

Lääni aikoo valvoa Koukkuniemeä jatkossakin. Marjatta Aittolahti kuvaa kuitenkin keskusteluyhteyttä hyväksi. Hänen mukaansa Tampereen saama huomautus ei ole harvinainen, jos ei oteta huomioon laitoksen suurta kokoa.

- Viime vuosien aikana näitä on kirjoitettu useita, ja parhaillaan vireillä on kolme. Kunnat noudattavat määräyksiä yleensä hyvin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme