Mainos
Mainos

Lähes puolet hukkuneista humalassa – katso kartasta hukutaanko sinun mökkijärvelläsi

Määrällisesti hukkumistapauksia sattuu eniten Helsingissä ja Kuopiossa. Pelastuslaitoksen hukkumistilastoissa korostuvat sellaiset suuret mökkikunnat kuin Mikkeli, Savonlinna ja Hämeenlinna.

Katso kartasta PRONTO-järjestelmään merkityt hukkumistapaukset vuosilta 2013-2015. Järjestelmään tallennetaan tapaukset, joihin pelastuslaitos on kutsuttu.

Kaikista hukkumistapauksista noin puolet on pelastuslaitoksen rekisterissä.

Paljon turmia sattuu Järvi-Suomessa sekä rannikkoseuduilla.

Vuonna 2013 hukkui tilastokeskuksen mukaan 168 henkeä. Heistä valtaosa oli 55–84 vuotiaita ja heistä 80 prosenttia oli miehiä. Hukkumisista 22 prosenttia tapahtui vesiliikenteessä. 

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Anne Hiltunen ei osaa sanoa tarkkaa syytä sukupuolijakaumaan.

– Ehkä miehet ovat uhkarohkeampia tai heidän asenteensa on huonompi. Voi toki myös olla, että miehet ovat vain enemmän vesillä tai kalassa, hän pohtii.

Myös ikääntyminen vaikuttaa. Hiltusen mukaan kaikki eivät ymmärrä, miten ikääntyminen vaikuttaa omaan toimintakykyyn. Ikääntyneellä riski sairaskohtaukseen kasvaa, mikä voi uidessa olla kohtalokasta.

Varusteiden käyttö pelastaisi monia

Suurin osa hukkumista tapahtuu luonnonvesistöissä. Uima-altaaseen tai kylpyammeeseen hukkuu keskimäärän kahdeksan henkeä vuodessa.

Hiltunen näkee hukkumisten taustalla asenneongelman.

– Nykyisillä varusteilla estäisi monet kuolemat, mutta asenne on ongelma. Lapsille laitetaan kyllä pelastusliivit, mutta itselle ei.

Tulevan vuoden tilannetta Hiltunen ei halua arvailla.

– Viime kesä oli kylmähkö, mikä vähensi hukkumisia. Heikot jäät vastaavasti nostivat hukkuneiden määrää selvästi, hän kertoo.

Alkoholi usein taustalla

Hukkumisissa alkoholilla oli usein osuutta asiaan. Vuoden 2013 tahattomista hukkumisista 43 prosenttia tapahtui päihtyneenä.

Luonnonvesistöön putoamisen jälkeen hukkuneista 55 prosenttia oli päihtynyt, ja tahallisesti veteen menneistä hukkuneista 46 prosenttia. Vesiliikenteessä tapahtuneista hukkumisista päihtyneenä tapahtui 38 prosenttia.

Kuolleista miehistä päihtyneitä oli 46 prosenttia, naisista 30 prosenttia.

– Alkoholin vaikutuksesta huolimattomuus ja varomattomuus lisääntyy. Arvioidaan omat taidot väärin tai ryhdytään uhkarohkeiksi, Hiltunen kommentoi.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot