Mainos
Mainos

Lähestymiskieltolaki laajenee

Lähestymiskieltolaki on laajenemassa myös perheiden sisäisiä tapauksia koskevaksi.

Perheväkivaltaa

Laajennetun lähestymiskieltolain perusteella väkivaltainen perheenjäsen voitaisiin pakottaa muuttamaan pois kotoaan. Muutoksen yhteydessä ollaan myös poistamassa laista ns. vakaa tahto -pykälää. Tätä nykyä pykälän perusteella syyttäjällä on mahdollisuus jättää syyte nostamatta, jos pahoinpitelyn uhri pyytää sitä "omasta vakaasta tahdostaan".

Lainsäädäntöjohtaja Jan Törnqvist oikeusministeriöstä kertoo, että uusi laki voi astua voimaan aikaisintaan ensi vuoden alussa.
-Oikeusministeriön esityksen pitäisi valmistua tässä kevään kuluessa. Eduskunta voi ryhtyä käsittelemään sitä aikaisintaan syyskuussa, sanoo Törnqvist.

Oikeusministeriön työryhmä luovutti ehdotuksensa lähestymiskiellon laajentamisesta oikeusministerille kaksi vuotta sitten. Ehdotuksen mukaan perheen sisäinen kielto voitaisiin määrätä enintään kolmeksi kuukaudeksi.
Työryhmä arvioi, että perheen sisäisiä lähestymiskieltoja haettaisiin vähintään satoja vuodessa. Tarkoituksena on suojella etenkin perheväkivallan uhreja avio- tai avoliitoissa, mutta myös esimerkiksi väkivaltaisesta lapsestaan kärsiviä vanhempia.

Syytteen pakoilu vaikeutuu

Vakaa tahto -pykälän poistamisen myötä oikeusministeriö toivoo, että perheväkivaltatapaukset päätyisivät nykyistä useammin oikeuskäsittelyyn asti. Pykälä ilmaantui lakiin samalla kun yksityisellä paikalla tehdyt pahoinpitelyt muuttuivat asianomistajarikoksista virallisen syytteen alaisiksi rikoksiksi vuonna 1995.

Aiemmin syytteen nostaminen oli kiinni uhrista itsestään, mutta muutoksen jälkeen syyttäjä saattoi periaatteessa nostaa syytteen uhrin vastustuksesta riippumatta.

Vakaaseen tahtoon vetoaminen on kuitenkin helpottanut syytteiden välttämistä. Pykälää on käytetty ahkerasti, ja sen on arveltu hyödyttäneen lähinnä pahoinpitelijöitä. Väkivaltaisissa suhteissa pahoinpitelijän on usein helppo painostaa uhriaan ja taivutella tämä vastustamaan syytteen nostamista.

Poliisille soitetaan noin 50 000 hätäpuhelua kodeista joka vuosi. Poliisin oman arvion mukaan niistä 15 000:ssa on kyse perheväkivallasta. Neljä viidestä perheväkivallan uhrista on naisia.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme