Mainos
Mainos

Lähikauppojen verkosto harvenee

Lähikauppojen verkosto harvenee tuoreen selvityksen mukaan edelleen. Lähimyymälöiden säilyttämisen tukitoimet olisikin tutkijan mukaan keskitettävä niihin myymälöihin, joilla on pitemmällä aikavälillä edellytykset toimeentuloon.

Varsinais-Suomen Yrittäjien, Varsinais-Suomen liiton ja Turun kauppakamarin teettämässä selvityksessä etsittiin realistisia keinoja lähimyymäläpalveluiden säilyttämiseksi. Tutkimus tehtiin Loimaan, Salon, Vakka-Suomen ja Turun seutukunnissa.

Merkittävä syy kyläkauppojen vähenemiseen on ollut väestön maaltamuutto. Toisaalta maaseudun autoistuminen ja kyläkauppojen heikompi kilpailukyky ovat edistäneet pienten kyläkauppojen kuolemia. Lisäksi kuluttajat edellyttävät, että heidän kaupassaan tulee olla tarjolla yhä suurempi ja monipuolisempi tavaravalikoima.

Tutkimuksen mukaan etenkin pienten kuntien palveluvarustus uhkaa heiketä. Kauppojen toimintaan esitetäänkin muutoksia. Varsinkin haja-asutusalueella ja pienten kuntien taajamissa lähikauppa on tulevaisuudessa yhä enemmän monipalvelupiste asiamiesposteineen, veikkaukstoimipisteineen ja kahviloineen.

-Kunta ja kaupan keskusliikkeet ja kauppiaat voivat yhteistyössä edistää monipalvelupisteiden toteutusta ja siten turvata etenkin kyläkauppojen toimintaa huolehtimalla niiden yhteydessä tarjottavista monipuolisista palveluista. Lisäksi tarvitaan myös valtiovallan mukanaoloa ja eri ministeriöiden välistä yhteistyötä, korostaa selvityksen tehnyt Entrecon Oy:n konsultti Kyösti Pätynen.

Hän korostaa kuitenkin, että viime kädessä asiakas itse ratkaisee lähikaupan kohtalon. Kilpailu laajavalikoimaisen suurmyymälän ja suppeavarusteisen lähikaupan välillä on kova. Rationaalinen kuluttaja joutuu jatkuvaan valintatilanteeseen: suosiiko hän lähimyymälää vai suurempaa markettia?
-Puntarissa ovat sekä talouden realiteetit että asenteet, summaa Pätynen.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme