Mainos

Lähikauppojen verkosto harvenee

Lähikauppojen verkosto harvenee tuoreen selvityksen mukaan edelleen. Lähimyymälöiden säilyttämisen tukitoimet olisikin tutkijan mukaan keskitettävä niihin myymälöihin, joilla on pitemmällä aikavälillä edellytykset toimeentuloon.

Varsinais-Suomen Yrittäjien, Varsinais-Suomen liiton ja Turun kauppakamarin teettämässä selvityksessä etsittiin realistisia keinoja lähimyymäläpalveluiden säilyttämiseksi. Tutkimus tehtiin Loimaan, Salon, Vakka-Suomen ja Turun seutukunnissa.

Merkittävä syy kyläkauppojen vähenemiseen on ollut väestön maaltamuutto. Toisaalta maaseudun autoistuminen ja kyläkauppojen heikompi kilpailukyky ovat edistäneet pienten kyläkauppojen kuolemia. Lisäksi kuluttajat edellyttävät, että heidän kaupassaan tulee olla tarjolla yhä suurempi ja monipuolisempi tavaravalikoima.

Tutkimuksen mukaan etenkin pienten kuntien palveluvarustus uhkaa heiketä. Kauppojen toimintaan esitetäänkin muutoksia. Varsinkin haja-asutusalueella ja pienten kuntien taajamissa lähikauppa on tulevaisuudessa yhä enemmän monipalvelupiste asiamiesposteineen, veikkaukstoimipisteineen ja kahviloineen.

-Kunta ja kaupan keskusliikkeet ja kauppiaat voivat yhteistyössä edistää monipalvelupisteiden toteutusta ja siten turvata etenkin kyläkauppojen toimintaa huolehtimalla niiden yhteydessä tarjottavista monipuolisista palveluista. Lisäksi tarvitaan myös valtiovallan mukanaoloa ja eri ministeriöiden välistä yhteistyötä, korostaa selvityksen tehnyt Entrecon Oy:n konsultti Kyösti Pätynen.

Hän korostaa kuitenkin, että viime kädessä asiakas itse ratkaisee lähikaupan kohtalon. Kilpailu laajavalikoimaisen suurmyymälän ja suppeavarusteisen lähikaupan välillä on kova. Rationaalinen kuluttaja joutuu jatkuvaan valintatilanteeseen: suosiiko hän lähimyymälää vai suurempaa markettia?
-Puntarissa ovat sekä talouden realiteetit että asenteet, summaa Pätynen.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot