Mainos
Mainos

Lähiöoksennus

Kustantaja: Minerva Kirjailija: Anu Juvonen

Anu Juvonen kertoo haastattelussa, että oli aika kirjoittaa kirja lähiötyttöjen kokemuksista. Tässä se nyt on melko paljaana, huuruisena ja pelottavanakin. En ole koskaan ollut tyttö Helsingin lähiössä, joten en osaa arvioida tarinan todenperäisyyttä, mutta fiktiossahan saa myös ja ehkä jopa pitää liioitella.

Kirjan päähenkilö on Katja perheineen. Perheen isä hylkää äidin ja lapset ja Kannelmäen demarit ja muuttaa naisystävän luokse haaveiden Töölöön. Paljon paremmin eivät ole niiden perheiden asiat, joissa vanhempien avioerolta vältytään.

Etenkin kirjan alkuosa on jatkuvaa kulissien rakentamista. Anu Juvonen kuvailee 80-luvun esinemaailman, kirjat, musiikin, elokuvat, vaatteet, meikit ja hiustyylin sellaisella tarkkuudella ja vyörytyksellä, että lukija kysyy, mitä muuta tässä kirjassa on?

Mutta kyllä on! Katja ja hänen parhaat ystävänsä Mirri ja Sanna haluavat poikaystävän ja pois Kannelmäestä. Tytöt ovat pieniä ja haaveet ovat suuria. Koti- ja kouluelämä on tylsä välttämätön pakko vapaahetkien välissä ja noihin hetkiin luodaan lisää sisältöä erilaisilla tavoilla sekoittaa pää.

Kirjan erilaiset ehdotukset saada päänsä pyörryksiin käyvät ihan oppikirjasta. Ihmettelenkin, jos ei muskottipähkinää ja paahdettuja banaaninkuoria ole jo kokeiltu kirjan lukeneiden keskuudessa.

Mukana on kaiken aikaa myös todellinen taloudellinen ahdinko. Katjan äidin pieni palkka ei tahdo mitenkään riittää kahden lapsen taloudessa. Perhe-elämä jotenkin tasoittuu ainakin hetkellisesti, kun äidin isä muuttaa Katjan kotiin. Isoisä tuo mukanaan vakautta ja opettaa Katjalle jotenkin velvollisuudentuntoakin, ehkä.

Vielä paljon surullisempaa on Mirrin ulos päin ehjässä kodissa. Mirrin isävihalle löytyy painavat syyt ja hyväksikäyttö leimaa koko elämää.

Julmia ovat Kannelmäen pojatkin. Isoja ja ilkeitä ja rääväsuisia ja röyhkeitä.

Mielenkiintoisen lisän kirjaan tuovat lukujen alussa olevat autenttiset katkelmat lähiölehdestä ”Tanotorvi”. Ne sitovat kirjan aikaan ja paikkaan. Kannelmäki on ja on ollut. Lukija voi itse päätellä miten on Mirrin, Katjan ja Sonjan laita.

Hilkka Hyrkkö

Hilkka Hyrkkö on toimittaja ja viestinnän ammattilainen. Paitsi, että kirjoittaa, lukeekin paljon. Ei ole toista ilman toista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme