Mainos
Mainos

Lahjat avattu ja kinkku paistettu - mitä roskille pitikään tehdä?

Joulun kierrätyspulmissa kaksi on ylitse muiden: kinkun paistorasva ja vanhat joulupaperit. Käytettyjen lahjapapereiden oikea osoite on energiajäte.

– Joulupaperit eivät sovi keräyspaperiksi, koska niissä on paljon painoväriä, voimakas päällystys sekä teippejä ja rusetteja, sanoo Paperinkeräys Oy:n palvelupäällikkö Marjo Vainio.

Jos energiajätettä ei kerätä, lahjapaperit kuten myös kukkien käärepaperit voi laittaa sekajätteeseen. Hyväkuntoisen lahjapaperin voi ottaa talteen ja käyttää myöhemmin uudelleen, Vainio vinkkaa.

Paperi- ja kartonkijätteen määrässä on selvä piikki joulun aikaan.

– Jo ennen joulua on paljon mainospostia ja ihmiset siivoavat. Joulun aikaan paperi- ja kartonkijätteen määrä nousee noin 10-15 prosenttia, palvelupäällikkö Vainio arvelee.

Litistä, litistä ja litistä

Joulun jälkeen taas tulee paljon kartonkijätettä. Siksi jouluna onkin erityisen tärkeää litistä pakkaukset, jotteivät keräysastiat täyty.

– Pahin, mitä olen nähnyt, on yksi laatikko täyttämässä 660 litran astian. Laatikko oli vielä nurin päin, Vainio päivittelee.

Kinkun paistorasvan hävittämisessä ensimmäisen sääntö on muistaa, että sitä ei saa missään tapauksessa laittaa viemäriin. Viemäri voi tukkeutua.

– Parasta on, jos paistorasvasta tekee kastikkeen. Rasvan voi myös jäähdyttää ja laittaa hyytelömäisenä biojätteeseen, neuvoo Sita Finlandin kehityspäällikkö Tiila Korhonen.

Jos biojätekeräystä ei ole, viimeinen vaihtoehto on laittaa paistorasva sekajätteisiin korkillisessa astiassa. Korkki on tärkeä, jotta rasva ei pääse valumaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme