Mainos
Mainos

Laihduttaminen vaarallista lievästi ylipainoiselle?

Terveen lievästi ylipainoisen henkilön ei välttämättä ole hyvä laihduttaa, ellei hänellä ole siihen terveydellistä syytä.

Tuoreessa tutkimuksessa yllättävintä oli se, että terveillä lievästi ylipainoisilla ihmisillä, joiden tarkoituksena oli laihduttaa muutama kilo, esiintyi ylikuolleisuutta. Kysymys oli niinkin pienestä kuin viiden kilon laihduttamisesta.
Tutkimus tehtiin noin 20 vuoden aikana kyselytutkimuksena. Siihen osallistui yli 20 000 24-60 -vuotiasta ihmistä. Heillä ei ollut piilevää diabetestä eikä syöpäriskiä. Kyselyssä tiedusteltiin mm. pituutta ja painoa ja aikooko laihduttaa ylipainon vuoksi.

Tutkimuksen mukaan kuoleman riski lievästi ylipainoisilla henkilöillä kasvoi 1,8 kertaiseksi. Syytä tähän ei tarkasti tiedetä. Asia vaatiikin lisätutkimuksia.

Kansanterveyslaitoksen tutkijan Jaakko Tuomilehdon mielestä tulos on yllättävä, sillä kaikki aikaisemmat tutkimukset osoittavat, että laihduttaminen on terveyden kannalta edullista.

Laihtumiseen liittyvä ylikuolleisuus ei ole kovin iso, eikä sillä ole kansanterveydellistä merkitystä. Tuomilehto haluaakin lähinnä herättää keskustelua siitä, milloin laihduttaminen on tarpeellista.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 05.05.2004)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot