Mainos

Lainakatto lähestyy – miten käy ensiasunnon ostajille?

Finanssivalvonta on saamassa tiukat valtuudet puuttua pankkien lainanantoon.

Viranomainen voi tarvittaessa määrätä kotitalouksille lainakaton asunnonostossa, jos taloustilanne heikkenee.

Antti Tanskasen vetämä työryhmä jätti tiistaina loppuraporttinsa rahoitusmarkkinoista vastaavalle ministeri Jyri Häkämiehelle (kok.).

– Laki antaisi rajat, minkä puitteissa Finanssivalvonta voisi toimia. Se, milloin ja missä muodossa rajoituksia käytettäisiin, jäisi Finanssivalvonnan harkintaan, sanoo Antti Tanskanen.

Lainakattoa ei siis kirjata lakiin eikä se astu voimaan automaattisesti. Finanssivalvonta puuttuisi pankkien lainanantoon, jos taloustilanne heikkenee tai asuntokauppa uhkaa ylikuumentua.

Fiva sai työryhmässä läpi näkemyksensä, että oman rahoitusosuuden haarukaksi tulisi nollasta 20 prosenttiin. Kireimmillään viranomainen voisi siis vaatia, että jopa viidesosa asunnon hinnasta on oltava omaa rahoitusta ja vain 80 prosenttia lainarahaa.

Tähän asti lainatiskeillä on menty suosituksilla, joita pankit eivät ole noudattaneet. Fiva on suosittanut, että asunnonostajalla olisi omaa rahaa 10 prosenttia asunnon hinnasta.

Häkämies: Esitys positiivinen ja kannatettava

Rahoitusmarkkinoista vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.) pitää työryhmän esityksiä hyvinä.

– Peruslinjaus on positiivinen ja kannatettava. Velkakriisi on opettanut, että välineistön on oltava kunnossa, sanoo Häkämies.

Eduskunta saa työryhmän esitykset ja lainakaton käsiteltäväkseen lähiaikoina, päätöksiä tulee todennäköisesti vuodenvaihteen jälkeen.

Pankit pelkäävät, että lainakatto vaikeuttaisi erityisesti ensiasunnon ostamista pääkaupunkiseudulla.

Jos omaa rahaa pitää olla esimerkiksi 10 prosenttia asunnon hinnasta, se vaatii 200 000 euron asunnossa jo 20 000 euron säästöjä.

– Erityisesti nuorten ensiasunnon ostajien asema heikkenee. Ja kun omaa asuntoa on vaikeampi ostaa, se luo paineita vuokramarkkinoille ja vuokrien hintoihin, sanoo Finanssialan keskusliiton johtaja Kaija Erjanti.

Säästöpankkien viimeviikkoisen kyselyn mukaan lainakatto johtaisi Suomessa siihen, että lähes kolme neljäsosaa joutuisi luopumaan ensiasunnon ostamisesta.

Pääkaupunkiseudulla vaikutukset olisivat vielä rajumpia. Kyselyn vastaajista 79 prosenttia ei pystyisi hankkimaan ensiasuntoa, jos lainakatto toteutuu.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot