Mainos
Mainos

"Lainanotto ei kiinnosta pätkätyöhön päätyviä"

Valtio kannustaa opiskelijoita ottamaan opintolainaa entistä hanakammin. Elokuusta lähtien opintolainan valtiontakaus myönnetään automaattisesti opintorahaa saaville korkeakouluopiskelijoille. Opiskelija päättää kuitenkin viime kädessä itse, hakeeko hän lainaa pankista.

HYY:n hallituksen puheenjohtaja Leena Pihlajamäki sanoo napakasti, että harvaa opiskelijaa kiinnostaa lainanotto. Syyt haluttomuuteen ovat selvät.

– Opiskelijoita mietityttää epävarmuus tulevaisuuden näkymistä. Monet tietävät sataprosenttisella varmuudella työllistyvänsä pätkätöihin, sanoo Pihlajamäki.

– Jos lainahalukkuutta halutaan lisätä, pitäisi puuttua syihin, joiden vuoksi lainaa ei tällä hetkellä oteta. Ja se syy on epävarmuus tulevasta.

Muutoksissa jotain hyvääkin

Jatkossa harjoittelupalkka ja oppilaitokselta saatu apuraha eivät keskeytä opintotuen saamista.

Pihlajamäen mukaan tämä on hyvä asia.

Hän arvioi opintotukilakiin tehtävien muutosten tähtäävän suunnitelmallisempaan opiskeluun ja nopeampaan valmistumiseen.

Suurin ongelma on Pihlajamäen mukaan silti ratkaisematta ja se on opintotuen riittämätön taso.

– Ei minkään muun ryhmän tuki jatkuvasti leikkaudu samalla tavalla kuin opiskelijoiden tuki. Jos se olisi riittävällä tasolla, opiskelijoilla olisi mahdollisuus panostaa opintoihinsa.

– Tietysti me ymmärrämme, että rahaa ei ole tällä hetkellä millekään ryhmälle liikaa jaossa. Mutta sitten täytyisi myös suhteuttaa ne toivomukset, joita opiskelijoihin kohdistetaan, jos opintotuen taso on nykyisenlainen, sanoo Pihlajamäki.

Katso Iida Ylisen juttu (Seitsemän uutiset 28.7.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme