Mainos
Mainos

Laiskat lapset liikkumaan keinolla millä hyvänsä

Jo neuvolassa ja päiväkodeissa on syytä kylvää liikuntainnostusta.

Lasten luontainen liikkuminen on vähentynyt hälyttävästi viime vuosina. Niinpä valtion liikuntapolitiikan tärkein polttopiste kohdistuu lapsiin ja nuoriin. Liikuntatutkimuksen suunta, opetusministeriön tekeillä oleva asiakirja, pohtii laajasti keinoja, joilla lapset saataisiin taas liikunnan tielle.

-Lasten liikkumattomuus aiheuttaa heille ja yhteiskunnalle ongelmia. Elintapasairaudet uhkaavat lastenkin terveyttä, sanoo liikuntatieteiden tohtori Anneli Pönkkö, valtion liikuntaneuvoston liikuntatieteen jaoston puheenjohtaja.

Ongelmiin pitää puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

-Neuvolassa tavoitamme kaikki vanhemmat. He ovat erittäin kiinnostuneita lastensa hyvinvoinnista. Neuvolan henkilökunnan pitää jakaa vanhemmille tietoa liikunnan tärkeydestä.

-Nuorimmat lapset siirtyvät päivähoitoon jo puolitoistavuotiaina. Neuvolahenkilökunta ja lastentarhanopettajat tarvitsevat liikunnan täydennyskoulutusta, jotta heillä olisi täydet valmiudet opastaa lapsia ja auttaa vanhempia, Pönkkö sanoo.

Koululiikunnalla vain oma osuutensa

Lasten kiinnostus liikuntaan ei saisi lopahtaa kouluikäisinä. Liikkumattomia koululaisia on kuitenkin vuosi vuodelta yhä suurempi joukko. Mitä pitäisi tehdä?

-Liikkumattomat lapset ovat vaikein ryhmä. Heille on tullut kielteisiä kokemuksia liikunnasta. Kun negatiivinen kierre on alkanut, sitä on hankala katkaista. Nämä lapset eivät piittaa siitä, että heidän testituloksensa ovat kehnoja ja liikuntanumeronsa huonoja. Heidän tilanteensa ei korjaannu vanhoilla konsteilla.

Koululiikunta on suorituskeskeistä. Pönkön mielestä opettajat voisivat reivata kurssia.

-Ehkäpä liikunnasta pitäisi tulla nykyistä hauskempaa, elämyksellisempää ja kaverikulttuuriin kytkeytyvää.

Arkiliikuntaan saatava parannus

Koululiikunnan merkitystä ei pidä liioitella, Pönkkö ja opetusministeriön liikuntayksikön päällikkö Raija Mattila muistuttavat.

-Arkiliikuntaan pitäisi saada muutoksia. Suurin vastuu lasten liikunnasta on heidän vanhemmillaan. Koululiikunta voi täydentää, jos lasten liikunta kotiloissa jää riittämättömäksi, Mattila arvioi.

Pönkkö kehottaa jokaista katsomaan ympärilleen. Muutama vuosikymmen sitten lapsilla oli ympäristöt, joissa lähiliikunta sujui. Nyt pihoja, joissa voi pelata, on vain harvakseltaan.

-Koska lasten olisi nyt mentävä omista pihoistaan kauempana sijaitseville pelipaikoille, se monesti jää. Kun pihapelejä ei enää harrasteta, luontainen liikunta vähenee, Pönkkö tietää.

Kansallisen liikuntaohjelman luonnos, joka sisältää 43 toimenpide-ehdotusta, on nyt sorvattavana opetusministeriössä.

-Toivottavasti ohjelma otetaan yhteiskunnassa vakavasti, muutenhan se jää pelkäksi ministeriön paperiksi. Lasten suhteen pitäisi oikeastaan tehdä kansallinen hätäohjelma, Pönkkö suunnittelee.

Kuvateksti: Lasten liikkumattomuudesta pitäisi tehdä kansallinen hätäohjelma, sanoo Anneli Pönkkö, valtion liikuntaneuvoston liikuntatieteen jaoston puheenjohtaja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme