Mainos
Mainos

Laitoshoitoa tarvitsevat saavat kohta muuttaa vapaasti

Pitkäaikaishoidon vuoksi kotikuntaansa tähän asti sidotut vanhukset ja vammaiset pääsevät ensi vuonna halutessaan muuttamaan.

Kotikunnan voi valita vapaasti, eikä muutolle tarvitse esittää syytä. Perustuslain takaama liikkumisvapaus toteutuu lainmuutoksen myötä myös näille ihmisille.

Lainmuutoksen odotetaan ainakin aluksi lisäävän muuttohalukkuutta maaseudulta kaupunkeihin, kun vanhukset muuttavat lähemmäs omaisiaan. Myös monille laitoshoitoa tarvitseville vammaisille lainmuutos tarjoaa mahdollisuuden palata perheensä läheisyyteen.

Peruspalveluministeri Paula Risikon mukaan muuttojen määrää ei ole pystytty ennalta edes arvioimaan. Vilkkaimmillaan muuttokuormat kulkevat parina ensimmäisenä vuonna, mutta myöhemmin muuttohalukkuuden uskotaan tasaantuvan.

Tähän asti pitkäaikaishoidossa olevan kotipaikan valintaa on jarruttanut se, ettei kunnilla ole ollut velvollisuutta järjestää pitkäaikaishoitoa muista kunnista muuttaville. Nyt uuden asuinkunnan on järjestettävä palvelut ja hoito muuttajalle, ja entinen kotikunta maksaa kustannukset.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme