Mainos
Mainos

Laitoshoitopaikkojen valinta helpottumassa

Laitoshoitopaikkaa voi tulevaisuudessa hakea miltä tahansa paikkakunnalta. Valmisteilla oleva kotikuntalain muutos tarkoittaisi, että esimerkiksi toisella puolella maata asuva vanhus voisi päästä vanhainkotiin lähelle omaisiaan.

Nykyisin hoitoon on pitänyt hakeutua omalla kotipaikkakunnallaan. Lain hengen on kuitenkin tulkittu olevan perustuslain vastainen, sillä se estää kansalaisten vapaan liikkumisen.

- Jos omaiset haluavat esimerkiksi äitinsä, isänsä tai muun lähisukulaisensa lähemmäksi tai hän itse haluaa mennä lähemmäksi omaisiaan, niin se ei ole ollut mahdollista. Nyt se sitten tulee mahdolliseksi. Muutosta on estänyt kysymys kustannuksista eli se, että kuka maksaa. Sen takia on täytynyt jumpata tätä mallia, selvittää peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.).

Uuden lain mukaan hoidosta päättänyt kunta myös maksaisi siitä. Asiakas saisi itse valita hoitokunnan.

Muutoksen luomat paineet kohdistuvat etenkin pääkaupunkiseutuun, jonne usean yksinäisen vanhuksen läheiset ovat muuttaneet.

- Ymmärrän kyllä, että keskustelua syntyy siitä, onko riittävästi paikkoja ja niin edelleen. Uskon kuitenkin, että mikäli kysyntää on, luodaan vastaavasti myös tarjontaa, sanoo Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Paula Kokkonen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme