Mainos
Mainos

Laittomaan omaisuuteen puututaan uusin keinoin

Viranomaiset aikovat puuttua entistä hanakammin laittomaan omaisuuteen. Kovin keino on käännetty todistustaakka. Toinen valtiovarainministeri Jouko Skinnari sanoo MTV3:n uutisten haastattelussa, että laki aiotaan saada voimaan jo ensi vuoden alusta.

Laittoman omaisuuden kyseessä ollen puhutaan monasti salarikkaista. Omaisuus on piilossa ulkomailla ja Suomessa näytetään pankkitilillä nollasaldoa. Nykypykälillä viranomaiset eivät pääse tapauksiin kiinni. Avuksi aiotaan ottaa pykälät käännetystä todistustaakasta. Tarkoituksena on se, että rikollisen on itse todistettava, että hän on hankkinut omaisuutensa laillisin keinoin. Nykyisin taakka on viranomaisilla.

Skinnarin mukaan pykälät käännetystä todistustaakasta ovat jo lähes valmiina. Kaavaillun lain mukaan selvittämätön omaisuus voitaisiin takavarikoida helpommin rikoksella saatuna taloudellisena hyötynä. Takavarikoinnin edellytyksenä olisi kuitenkin se, että salarikas on syyllistynyt törkeään rikokseen - sellaiseen josta maksimirangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta.

Usein juuri veroparatiisimaihin liittyvät ongelmat eivät koske vain Suomea. Erilaisten arvioiden mukaan maailman noin 50 veroparatiisissa olisi veroparasiittien rahaa noin 25 000 miljardia markkaa. Näillä rahoilla Suomen valtio eläisi yli sata vuotta. Veroparatiisiongelmaa onkin puitu EU:ssa ja monissa muissa kansainvälisissä yhteisöissä. Tulokset - kuten suomen käännetty todistustaakka - tulevat kuitenkin hitaasti.
(MTV3)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme