Mainos
Mainos

Laittomat kaatopaikat ovat yleistyneet

Laittomat kaatopaikat ovat yleistyneet niin pääkaupungissa kuin muuallakin Suomessa.

Laittomat kaatopaikat lisääntyvät.

Laittomat kaatopaikat ovat yleistyneet. Jätteitä jätetään luvattomiin paikkoihin niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Selitykseksi on esitetty liian suuria jätemaksuja ja ylipitkiä kaatopaikkamatkoja. Asiantuntijoiden mielestä vika on ihmisten asenteissa.

Laittomia kaatopaikkoja on puhdistettu kuluneen vuoden aikana pelkästään Helsingin kaupungin alueelta jo 142.

- Ongelma on Helsingissä todella suuri, että näitä löytyy. Monia satoja paikkoja on putsattu ja koko ajan tulee lisää, valitettavasti, Siisti Stadi-projektin projektisuunnittelija Hannu Juukarainen huokaa.

Eikä Helsinki ole ongelman kanssa yksin. Samanlaisia paikkoja löytyy joka puolelta maata.

Liian suuria jätemaksuja ja kaatopaikkojen vähentymistä on väitetty syiksi laittomien kaatopaikkojen yleistymiseen. Ympäristöministeriössä ei näitä selityksiä uskota.
- Kun kaatopaikkoja on poistettu käytöstä, tilalle on kuitenkin yritetty perustaa ja perustettukin sekä hyöty- että sekajätteen aluekeräyspisteitä, ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Klaus Pfister
kertoo.

Ainakaan Helsingissä pitkät matkat jätepisteisiin eivät selitä laittomia jätekasoja. Vika on asiantuntijan mielestä ihmisten asenteissa.

- Yleinen välinpitämättömyys luonnosta ja ympäristöstä. Ei viitsitä viedä asianomaisiin paikkoihin, vaikka niitä Helsingistä löytyy vaikka kuinka paljon, Juukarainen sanoo.

Ministeriössä uskotaan, että tulevaisuudessa ainakaan jääkaapit, pakastimet ja televisiot eivät enää päädy tienposkeen. Muutaman vuoden päästä vanhoista kodinkoneista nimittäin pääsee eroon ilmaiseksi. Järjestelmä, jossa jätehuoltokustannukset peritään jo kun uusi tuote ostetaan ja viimeinen käyttäjä pääsee laitteesta eroon ilmaiseksi.

Siistimpää aikaa odotellessa siivoustyö jatkuu, veronmaksajien rahoilla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 15.08.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme