Mainos

Laittomat öljypäästöt Itämerellä vähentyneet

Laittomat öljypäästöt Itämerellä ovat yllättäen tänä vuonna vähentyneet. Tähän mennessä kirjattu vain 24 laitonta öljypäästöä kun vuotta aikaisemmin luku oli kaksinkertainen. Syynä myönteiseen kehitykseen pidetään valvonnan lisääntymistä.

Ympäristöjärjestö WWF ja Malmin ilmailukerhot ovat keväästä lähtien järjestäneet omia valvontalentojaan laittomien öljypäästöjen havaitsemiseksi. Nämä vapaaehtoislennot täydentävät viranomaisvalvontaa. Tänä vuonna laittomia öljypäästöjä on havaittu poikkeuksellisen vähän, vasta 24. Vuosi sitten samaan aikaan määrä oli kaksinkertainen. Yhtenä selityksenä myönteiseen kehitykseen pidetään juuri lisääntynyttä valvontaa.

- Niin kauan kuin yksikin laiton päästö joutuu veteen, katson, että niitä on liikaa. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että nykyinen valvonta on purrut, sanoo WWF:n meriasiantuntija Anita Mäkinen.

Vaikka päästöhavainnot ovat vähentyneet, laittoman pilssivesipäästäjän kiinnijäämisriski on edelleen olematon. Tilannetta yritetään parantaa perustamalla talousvyöhyke aluevesirajamme ulkopuolelle.

Nyt Suomen viranomaiset voivat puuttua laittomaan öljypäästöön vain aluevesirajan sisäpuolella. Kun talousvyöhyke perustetaan, viranomaisten toimialue laajenee. Talousvyöhykkeellä laittomasta öljypäästöstä kiinnijäänyt alus joutuu oikeuden eteen Suomessa. Hallituksen esitys talousvyöhykkeen perustamisesta on tarkoitus saada eduskuntaan vielä tänä syksynä.

Valvontaviranomaiset uskovat, että jatkossa tapausten käsittely nopeutuu.

- Nyt saattaa mennä pari vuotta ennenkuin tapaus ulkomailla löytää oikean syyttäjäviranomaisen. Nyt koko tapauksen käsittely voi olla vuosi tai kaksi, kertoo tarkastaja Heli Haapasaari Suomen ympäristökeskuksesta.

Vielä tehokkaampaa olisi, jos laittomaan öljypäästöön syyllistynyneelle alukselle voitaisiin määrätä heti pikasakko maksettavaksi. Tämä esitys on työryhmän valmistelussa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 21.08.2003)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot