Mainos
Mainos

Laivaliikenteen tarkkailu vähentää vaaratilanteita merellä

Suomenlahdella liikkuvien alusten velvollisuus ilmoittaa liikkeistään viranomaisille on vähentänyt meriliikenteen onnettomuusriskiä huomattavasti.

Onnettomuuksia sattuu keskimäärin kolme vuodessa. Turmat ovat vähentyneet 50 prosenttia viimeisten 10 vuoden aikana.

Suomi, Venäjä ja Viro ylläpitävät ilmoittautumisjärjestelmää, jossa alukset ilmoittavat radioteitse viranomaisille siirtymisestään vesialueelta toiselle. Eri maiden valvovat viranomaiset myös vaihtavat keskenään tietoja aluksista.

Meriturvallisuutta pohditaan tänään kansainvälisessä ympäristöseminaarissa Kotkassa.

Laivaliikenteen voimakas kasvu Suomenlahdella kuitenkin kasvattaa onnettomuusriskejä. Liikenne kasvaa viiden prosentin vuosivauhdilla. Kuljetustonneista yli puolet on öljyä, jonka määrä noussee lähivuosina jopa 250 miljoonaan tonniin.

Meriturvallisuuden parantamiseksi tehty pakollinen alusten ilmoittautumisjärjestelmä on toiminut nyt neljä vuotta. Siinä merialue on jaettu Suomen, Venäjän ja Viron valvonta-alueisiin.

Suomen rannikolla alusten onnettomuudet ovat yleensä pohjakosketuksia. Yhteentörmäyksistä puolet sattuu jääuomalla ohitustilanteissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme