Mainos
Mainos

Lakijäänne: Lanko voi kieltäytyä todistamasta, avopuoliso ei

Asianajajaliiton uusi puheenjohtaja Mika Ilveskero laittaisi todistamista koskevat lakipykälät remonttiin.

Pykälät ovat olennaisilta osin 1940-luvulta. Ne istuvat huonosti nykyiseen monikulttuuriseen yhteiskuntaan ja tilanteeseen, jossa perinteisen ydinperheen rinnalle on tullut muita perhemuotoja.

Nykylain mukaan esimerkiksi syytetyn kihlattu tai lanko voi kieltäytyä oikeudessa todistamasta.

- Sama oikeus ei koske avopuolisoa tai tämän lapsia uusperheessä, Ilveskero sanoo. Hänet valittiin tänään Asianajajaliiton uudeksi puheenjohtajaksi.

Laissa on myös listattu ammattiryhmiä, joiden tulee kieltäytyä todistamasta, jos he ovat työssään saaneet tietoonsa poikkeuksellisen luottamuksellisia asioita. Tämä oikeus on lääkäreillä, apteekkareilla ja kätilöillä, mutta listalta uupuvat esimerkiksi psykologien kaltaiset henkisen terveyden ammattilaiset.

Rippisalaisuus koskee vain luterilaisia ja ortodoksisia pappeja.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot