Mainos

Lakimies tiukkana: Thaipoimijoilla yli 100 000 euron saatavat

Viitisenkymmentä thai-poimijaa odottelee edelleen palkkasaataviaan Äänekosken vanhalla seurakuntatalolla. Poimijoiden lakimies Ville Hoikkala sai eilen valmiiksi laskelmat saatavista.

– Marjayhtiöllä on yli 100 000 euroa poimijoiden rahoja.

Marjayhtiö on ilmoittanut maksavansa palkat heti, kun se tapahtuu ilman aktivistien läsnäoloa.

– Tällaisia ehtoja ei voi kukaan lain mukaan asettaa. Rahat kuuluvat heille ilman ehtoja, sanoo Hoikkala.

Marjayhtiö Ber-Exin toimitusjohtaja Kari Jansa kuittaa lakimiehen puheet naurahtamalla.

– Siinä ei lakimiehiä eikä aktivisteja ole tarvittu ennenkään, kun poimijoille on palkkoja maksettu, jyrähtää Jansa.

"Kulut päältä - ei paljon jää"

Ber-Exin Kari Jansan mukaan Hoikkalan laskelma reilusta 100 000 eurosta on suurin piirtein oikea.

– Ehkä se bruttona sen tekee. Mutta kun siitä otetaan kulut pois niin eihän siitä paljon jää. Tällä tavalla kävi kun nämä aktivistit kaappasivat heidät ja harhauttivat täydellisesti, tuhahtaa Jansa.

Jansa on ollut yhteydessä Helsingin Thaimaan-suurlähetystöön ja aikoo hoitaa palkanmaksun heidän avullaan.

– Harmittaa poimijoiden puolesta. Toiset ovat ennättäneet tällä välin poimia kaksituhatta euroa kotiin vietäväksi. Nyt kun näiden poimijoiden palkasta lähtevät kulut päältä niin heitä ei paljon naurata kun kotiin lähtevät, arvioi Jansa.

Valtion rahoista päätös pikapuoliin

Viidellekymmenelle thai-poimijalle on haettu apua valtion rahoista Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän kautta. Sitä kautta poimijoille haluttaisiin paluuliput kotimaahan, majoitus ja ruoka-apu Suomessa. Ylitarkastaja Katri Lyijynen lupaa päätöksen mahdollisimman pian.

– Se tulee niin pian kuin mahdollista. Jos apu myönnetään, se kattaa perustoimeentulon ja turvallisen kotiinpaluun, kertoo Lyijynen.

Kun poimijat saavat palkkansa, se ei riitä kattamaan velkoja Thaimaan välittäjäyhtiölle. Mikäli paluulennot tulisivat avustuksena, se helpottaisi velkataakkaa kotimaassa. Kun auttamisjärjestelmän rahoja jaetaan, tilannetta katsotaan kokonaisuutena. Mutta vaaditaanko kriteereissä ihmiskaupan tutkimista Suomessa?

– Laki auttamisesta on tältä osin tulkinnanvarainen, mutta yleensä näihin päätöksiin liittyy ihmiskaupan tutkiminen, sanoo Lyijynen.

Mikäli avustushakemuksen päätös on kielteinen, vielä jää yksi vaihtoehto lentolippujen saamiseen.

– Suomessa toimii myös kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM, jonka kautta voi hakea kotimaahan paluun tukea sitten, kun viisumi on umpeutunut, kertoo Lyijynen.

"Kansalaiskeräyksestä linnareissu"

Suolahden Työttömien Sirpa Martins odottelee myös auttamispäätöstä. Yhdistys on saanut paljon apua poimijoiden ruokaan ja majoitukseen, mutta ratkaisua tilanteeseen odotellaan jo.

– Eihän näin voi kauhean pitkään jatkua, sanoo Martins.

Hän ei käsitä suomalaisten viranomaisten toimia.

– Kaikki pesevät kätensä! Eihän se näin voi olla, että tällaisen ihmisjoukon asia ei kuulu kenellekään, ihmettelee Martins.

Hänen mukaansa seurakuntatalolla majoittuvien poimijoiden toive on selkeä.

– Että saisivat rahansa ja pääsisivät kotiin.

Thai-poimijoiden auttamiseksi on pohdittu myös kansalaiskeräystä, jolla turvattaisiin heidän mahdollisuutensa jatkaa elämäänsä kotimaassa ilman velkataakkaa.

– Se ei onnistu. Tällaisessa tapauksessa rahankeruun järjestäminen tarkoittaisi linnareissua, kertoo lakimies Hoikkala.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot