Mainos
Mainos

Lakimuutos muuttaa remonttikustannuksia taloyhtiöissä

Asunto-osakeyhtiölain suunniteltu uudistus huolestuttaa kiinteistöalan ammattilaisia. Lakiluonnoksessa puututaan yhtiövastikkeen jakoperusteisiin. Remonttikustannuksia voitaisiin tulevaisuudessa jakaa niin, että remontista eniten hyötyvät osakkaat maksaisivat remontista muita enemmän.

Kiinteistöliitto pelkää, että lakimuutos kannustaa osakkaita ajattelemaan enemmän omaa etuaan kuin asunto-osakeyhtiön etua.

Yläkerroksiin kalliimpi lasku

Tähän saakka remonttikustannukset on jaettu asunto-osakeyhtiöissä lähes aina niin, että kaikki osakkaat maksavat yhtä paljon neliömetriä kohden. Nyt asunto-osakeyhtiölain uudistus on muuttamassa neliömetriperusteista järjestelmää.

Tähän saakka remonttikustannukset on voinut jyvittää vain silloin, kun yhtiön osakkaat ovat olleet jyvityksestä täysin yksimielisiä. Tulevaisuudessa riittäisi enemmistöpäätös.

Vastikkeen jyvitys olisi mahdollista vain tarkasti rajatussa tapauksessa. Jyvityssääntö koskisi ainoastaan hissien asentamista taloihin, joista hissi puuttuu.

- Viidennen, kuudennen kerroksen hissilasku on huomattavasti suurempi kuin tasaisesti jaettuna. Voi käydä niinkin, että viidennen kerroksen asukkaat sanovat, että eivät haluakaan hissiä, koska se tulee niin kalliiksi kun on vähemmän maksajia, huomauttaa Kiinteistöliiton puheenjohtaja Matti Inha.

Laki saattaa lisätä riitoja

Asunto-osakeyhtiölakiesityksessä osakasta kannustetaan myös muutoin pitämään asuntonsa kunnossa. Jos osakas teettää omalla rahallaan remontin, joka säästää yhtiön kustannuksia, saatetaan osakkaalle myöntää helpotuksia vastikkeissa.

Isännöintiliitossa ja kiinteistöliitossa pelätään nyt, että muutokset saattavat vain lisätä riitoja yhtiökokouksissa.

- Kun aletaan millimetrin mitalla miettimään, että kuka hyötyy eniten hissistä ja miten näitä kustannuksia jaetaan, niin se ei ole ihan varmaa, että helpottaako lainsäädäntö päätöksentekoa, Inha toteaa.

Hallituksen on määrä antaa lakiesitys syksyn aikana. Uusi asunto-osakeyhtiölaki tulisi voimaan aikaisintaan vuonna 2010.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme