Mainos
Mainos

Lakivaliokunta puoltaa hedelmöityshoitojen rajaamista

Eduskunnan lakivaliokunta olisi rajaamassa hedelmöityshoidot vain miehen ja naisen muodostamille pareille. Hallitus oli valmis sallimaan hoidot myös naispareille ja yksinäisille naisille.

Eduskunta on rajaamassa hedelmöityshoidot vain miehen ja naisen muodostamille pareille. Eduskunnan lakivaliokunta päätti tänään jatkaa hallituksen lakiesityksen käsittelyä tältä pohjalta.

Lakivaliokunta äänesti asiasta luvuin 9-6. Vähemmistöön jääneet puolsivat hallituksen esitystä, jossa hedelmöityshoidot sallittaisiin myös yksinäisille naisille ja naispareille. Kaksi valiokunnan jäsentä äänesti tyhjää. Valiokunnan jäsenten mielipiteet asiassa punnittiin nyt ensimmäisen kerran äänestyksessä.

Valiokunta valmistelee oman mietintönsä siltä pohjalta, että hedelmöityshoidot rajataan miehen ja naisen muodostamille pareille lääketieteellisin perustein. Mietintö on lakivaliokunnan esitys eduskunnan täysistunnolle, joka asiasta viime kädessä päättää.

Yksinäisten naisten oikeus hedelmöityshoitoihin on ollut kiistanalainen asia alusta alkaen. Sen vuoksi on myös ollut selvää, että hallituksen esityksen läpimeno eduskunnassa olisi vaikeaa.

Yksinäisten naisten oikeutta hedelmöityshoitoon vastustivat valiokunnan jäsenistä Esko Ahonen , Lasse Hautala, Petri Neittaanmäki, Lyly Rajala, Tero Rönni, Petri Salo, Juhani Sjöblom, Timo Soini ja Harry Wallin.

Hallituksen esitystä ja yksinäisten naisten oikeutta hoitoon puolsivat lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax sekä Leena Harkimo, Heli Paasio, Susanna Rahkonen, Minna Sirnö ja Astrid Thors. Tyhjää äänestivät Tatja Karvonen ja Pertti Salovaara.

Lakivaliokunta päätti pyytää perustuslakiasiantuntijoilta lausuntoja siitä, onko sen enemmistön tavoittelemalle muutokselle perustuslaillisia esteitä. Tämä päätös syntyi äänin 14-3. Tällaista selvitystä vastustivat Rajala, Salo ja Soini.

Puheenjohtaja Braxin mukaan lakivaliokunta pääsee kuulemaan asiantuntijoita aikaisintaan ensi viikon tiistaina. Perustuslakivaliokunta antoi aiemmin oman lausuntonsa hallituksen esityksestä, mutta siinä ei otettu kantaa nyt kaavailtuun rajattuun oikeuteen saada hedelmöityshoitoa.

"Kielto johtaisi hoidon hakemiseen Virosta"

Braxin mielestä asian arviointi uudelleen perustuslain näkökulmasta on nyt aivan välttämätöntä, koska valiokunnan enemmistön ajamalla rajauksella kiellettäisiin se, mikä on ollut sallittua parikymmentä vuotta, ja ihmisiä asetettaisiin eriarvoiseen asemaan aviosäädyn tai sukupuolisen suuntautumisen perusteella.

Brax uskoo, että hedelmöityshoitojen kieltäminen yksinäisiltä naisilta johtaisi hoitojen hakemiseen esimerkiksi Virosta. Silloin taas hoitojen avulla syntyneet lapset joutuisivat eriarvoiseen asemaan, kun Suomessa lapselle tulisi 18-vuotiaana oikeus saada tietää sukusolujen luovuttaja, mutta Virossa saatuja hoitoja tämä oikeus ei koskisi.

Valiokunnan enemmistön mukana tiukempaa linjaa ajanut Petri Salo sanoi, ettei Suomeen tarvita Euroopan liberaaleinta hedelmöityshoitolakia. Salon mielestä hoitojen lähtökohtana pitää olla lääketieteelliset syyt, ja siitä ei ole enää kysymys, jos hoitoja sallitaan yksinäisille naisille ja naispareille.

Halonen: Hedelmöityshoitolain soveltaminen voi olla ongelmallista

Halonen

Presidentti Tarja Halonen tukee eduskunnan vireillä olevan hedelmöityshoitolain etenemistä. Lakivaliokunta puoltaa äänin 9-6 hoitojen rajaamista vain vastakkaista sukupuolta oleville pareille.

- Hallituksen esitys voidaan antaa ja olen sitä tukenut. Toinen asia on se, kun laki tulee voimaan, minkälainen se laki on soveltaa käytännössä ja kuinka paljon siinä on hyvää ja huonoa, Halonen totesi iltapäivällä Loviisassa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Presidentti kommentoi samalla myös EU:n perustuslakikeskustelusta syntynyttä kiistaa. Hän ei toivo siitä sisäpoliittista kiistakapulaa.

- Keskustelun ei pitäisi jättää varjoonsa itse perustuslaillista sopimusta, ja että emme tee sisäpolitiikkaa sellaisella sopimuksella, joka on osa kansainvälistä yhteistyötä, Halonen totesi.

Presidentti muistutti, että lain seuraukset koskevat koko kansaa eikä kysymys ei ole pelkästään valtaoikeuksien jakaantumisesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme