Mainos
Mainos

Lakko Finnairin hiihtolomalentojen uhkana

Lentoemäntien ja stuerttien yhdistys on valmis laajaan lakkoon, jos Finnair ei peru vaatimuksiaan 15 prosentin kustannussäästöistä. Työntekijäpuolen mielestä säästöt merkitsisivät palkanalennuksia.

Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys on ilmoittanut olevansa valmis laajaan lakkoon, mikäli Finnairin kanssa ei päästä sopuun työehtosopimuksesta ennen kuun puoliväliä. Lakko pysäyttäisi sekä kotimaan että ulkomaan lennot juuri hiihtoloman kynnyksellä, sesonkiaikaan.

Finnairin mukaan puheet lentoliikenteen lakosta ovat ennenaikaisia, sillä neuvottelut jatkuvat, sanoo osastonjohtaja Eero Salovuori:

- Lakkovaroitusta ei ole annettu. Meillähän on vanhaa sopimusta voimassa vielä pari viikkoa ja sille parille viikolle on ainakin puolenkymmentä neuvottelutapaamista sovittu. Kyllä ratkaisua haetaan neuvotellen ja lakosta puhuminen on ennenaikaista.

Ongelmana on Finnairin tavoittelemat 15 prosentin kustannussäästöt. Työntekijäpuoli tulkitsee sen tarkoittavan palkanalennuksia. Työntekijöiden mukaan Finnair muun muassa suunnittelee alhaisempia palkkoja lähi- ja lomaliikenteeseen verrattuna reittiliikenteeseen.

Finnair puolestaan kiistää, että säästöt koskisivat palkkoja. Suurin osa säästöistä saataisiin yhtiön mukaan kokonaan työaikajärjestelyillä. Finnair on ottanut esiin lepoajan, jonka miehistö viettää kaukolentojen matkakohteessa ennen paluulentoa. Lepoaika vaihtelee nyt 2-4 päivään ja Finnair olisi halukas lyhentämään sitä joissakin kohteissa.

Finnairin mukaan työkustannuksia on alennettava kilpailutilanteen vuoksi: Halpalentoyhtiöt ovat syöneet Finnairin tuloksesta joka neljännen euron kolmen vuoden takaiseen verrattuna.

Finnairin lentoemäntien ja stuerttien työehtosopimukset ovat katkolla kuun puolivälissä. Jos sopua ei synny, monen hiihtolomalaisen lentomatkaan saattaa tulla mutkia.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 02.02.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme