Mainos
Mainos

Lakko pysäytti lähes kaikki paperitehtaat

Lakko päättyy keskiviikkona, jolloin toimihenkilöt aloittavat vuorokauden mittaisen mielenilmauksen.

Suomen paperi- ja sellutehtaat ovat pysähtyneet tänä aamuna, kun paperityöntekijät aloittivat kaksipäiväisen lakkonsa vastalauseena alan mittaville irtisanomisille. Paperiliitto ja työnantajien Metsäteollisuus valmistautuvat työnseisauksen kiristämässä ilmapiirissä alan tulevaisuustyöryhmän työn loppusuoraan.

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen vetämällä työryhmällä on viimeiseksi sovittu kokous ensi maanantaina. Johtopäätökset ja toimenpidesuositukset aiotaan julkistaa kesäkuun alkupuolella.

Perinteisesti takkuisissa väleissä olleet Paperiliitto ja Metsäteollisuus ovat jo sopineet keskinäisen vuoropuhelun jatkamisesta ensi syksynä. Mukaan otetaan myös muut alan ammattiliitot, kuten STTK:lainen Toimihenkilöunioni ja akavalainen Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestö YTN.

SAK:laisen Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen mukaan kutsun saisivat myös mekaanisen metsäteollisuuden ammattiliitot eli muun muassa SAK:lainen Puuliitto. Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen toppuuttelee, että ihan näin pitkällä ei vielä olla, vaan vuoropuhelu aloitetaan paperiteollisuudesta.

Valtaosa koneista tuotantoon keskiviikkona

Paperiliitto ilmoitti mielenilmauslakosta viime perjantaina, jolloin UPM julkisti yt-neuvottelujensa lopputuleman. Ennakkosuunnitelman mukaisesti työt lopetettiin kaikissa muissa tehtaissa paitsi UPM:n Voikkaan tehtaalla ja Stora Enson Pankakosken yksikössä.

Ahosen mukaan paperiliittolaiset olisivat olleet valmiita lakkoon jo aikaisemminkin: työntekijät ovat kyllästyneitä "pallotteluun ja jatkuviin väen vähennyksiin".

Kun paperiliittolaiset keskiviikkoaamuna palaavat töihin, toimihenkilöt jäävät puolestaan vuorokaudeksi pois. Sekä Ahonen että Tähtinen ennakoivat, että koneet saadaan päivän aikana ajettua ylös ja tuotanto valtaosin pyörimään toimihenkilöiden poissaolosta huolimatta. Tämän mahdollistaa se, että koneita ajetaan nykyisellään pitkälti itseohjautuvissa tiimeissä.

Metsäteollisuus on varoittanut, että lakkoilu heikentää teollisuuden toimintamahdollisuuksia Suomessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme