Mainos
Mainos

Lakkorajauksista ei päästy sopuun

Palkansaajien keskusjärjestöt eivät ole päässeet sopuun lakkojen rajaamista koskevista pelisäännöistä. Neuvottelut kariutuivat siihen, kuinka suoraan rajauksissa viitataan hengen ja terveyden uhkaan.

Pelisääntöremonttia vaativat Tehy-kiistan jälkeen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja valtakunnansovittelija Juhani Salonius.

Järjestöt toivovat, että poliitikot eivät puutu asiaan. Lainmuutoksille ei nähdä tarvetta.

- Tärkeintä on, että työnantaja- ja työntekijäliitot sopivat alakohtaisesti lakkorajoista ja suojelutyörajoista, perustelee johtaja Kauko Passi toimihenkilökeskusjärjestö STTK:sta.

Muun muassa kunta-alalla ollaan aloittamassa tämmöisiä neuvotteluja ensi syksynä.

SAK:n, STTK:n ja Akavan hallitukset arvioivat tilannetta kokouksissaan ensi viikolla.

Suoraan vai viittauksilla

STTK:n mielestä olisi riittänyt, jos pelisääntöpaperissa olisi viitattu EU:n sosiaaliseen peruskirjaan ja kansainväliseen työjärjestöön ILOon sekä niiden suojatyötä ja lakkorajauksia koskeviin kirjauksiin.

Tämä olisi tyydyttänyt myös STTK:n jäsenliittoja Tehyä ja Superia. Ne tyssäsivät aiemmin keväällä esityksen, jonka mukaan "lakkorajat pyritään määrittelemään siten, etteivät työtaistelutoimenpiteet aiheuta hengen- tai terveydenvaaraa". Liittojen huolena oli, että malli veisi hoitoalalta saman tien lakkoaseen.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK taas katsoi, että näihin kansainvälisiin sopimuksiin viitattaessakin olisi joka tapauksessa pitänyt jollain tapaa ilmaista, että työtaistelutoimilla ei saa aiheuttaa suoranaista hengen ja terveyden uhkaa.

Korkeasti koulutettujen Akava puolestaan halusi selvän toteamuksen siitä, että työtaistelu ei saa aiheuttaa hengen ja terveyden vaaraa. Akavan hallitus päättää ensi viikolla samansisältöisestä täydennyksestä järjestön sisäiseen ohjeeseen, kertoo neuvottelupäällikkö Risto Kauppinen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme