Mainos
Mainos

Lama-aikana velkaantuneiden talouteen helpotusta

Kymmeniätuhansia lamavuosilta jääneitä velkoja vanhenee tänään, kun asiaa koskeva lainmuutos astuu voimaan. Kuun alussa raukeavat sellaiset velat, joista on annettu tuomio vähintään 15 vuotta sitten.

Samalla lakkaavat vanhentuneiden velkojen takausvastuut. Kaikkiaan ulosottovelkoja mitätöidään tänään noin 1,6 miljardin euron edestä. Oikeusministeriön mukaan maaliskuun alussa yli 30 000 velalliselta lähes poistuu lähes 70 000 vanhaa ulosottoasiaa, kun ulosoton 15 vuoden määräaikaa koskevia säännöksiä aletaan soveltaa

Ministeriöstä muistutetaan, että ulosoton määräajan päättyminen ei vaikuta voimassa olevien maksuohjelmien sisältöön. Yksittäisen velan vanhentumisen myötä vapautuva maksuvara osoitetaan muille velkojille.

Uusien säännösten mukaan velallisella on kuitenkin maksuohjelman aikana aina oikeus luopua velkajärjestelystä ja hakea sen raukeamista. Samalla velallinen kuitenkin menettää velkajärjestelystä saamansa taloudellisen edun. Muiden kuin vanhentuneiden velkojen osalta maksuvelvollisuus palautuu sellaiseksi kuin se oli ennen velkajärjestelyä.

Ministeriön arvion mukaan reiluun viiteen tuhanteen velkajärjestelyyn sisältyy vanhentuvia velkoja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme