Mainos

Lama vei työpaikat nuorilta ja vähiten koulutetuilta

1990-luvun talouslama vei työpaikkoja selvästi eniten heikoimmin koulutetuilta ja nuorilta työntekijöiltä. Lamankin aikana työpaikkoja syntyi enemmän ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneille.

Kaupassa

Palkansaajien tutkimuslaitoksessa tehdyn tutkimuksen mukaan heti laman alussa hävisi etenkin sellaisia työpaikkoja, joissa riittää vähäinen työkokemus. Työpaikkojen vähenemisestä joutuivat tämän vuoksi kärsimään erityisesti nuoret työntekijät. Samalla kuitenkin uusia työpaikkoja syntyi nuorille enemmän kuin ikääntyneille, mikä tutkija Petri Böckermanin mielestä kertoo siitä, että nuorten asema työmarkkinoilla on erityisen altis muutoksille.

Vuosia 1990-1995 koskeva tutkimus osoittaa työmarkkinoiden olevan jatkuvassa muutoksessa myös laman aikana. Työpaikkoja syntyy huonoina aikoina ja häviää silloin kun taloudessa menee hyvin. Böckermanin mukaan perinteinen tapa tarkastella ainoastaan työllisyyden nettomuutosta antaakin puutteellisen kuvan työmarkkinoiden toiminnasta, sillä työpaikkojen syntymistä ja häviämistä kuvaavat bruttovirrat ovat huomattavia.

Koulutettujen työntekijöiden parempaa asemaa selittää tutkimuksen mukaan se, että vanhojen työpaikkojen hävitessä tapahtuu rakennemuutos, jonka myötä vaatimustaso työmarkkinoilla nousee jatkuvasti. Tutkimus perustuu pienistä ja keskisuurista yrityksistä koottuun aineistoon ja se kattaa neljä Suomen kansantalouden päätoimialaa eli teollisuuden, rakentamisen, kaupan sekä liike-elämän palveluista koostuvan kokonaisuuden.

Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti sitä, kuinka työpaikkojen syntyminen ja häviäminen on kohdellut koulutukseltaan ja työkokemukseltaan erilaisia työntekijäryhmiä. Tulokset antavat yksityiskohtaista tietoa työpanoksen sopeuttamisesta yritystasolla.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot