Mainos

Lamasta huimat työttömyyskustannukset

Työttömyyden kasvu aiheutti 1990-luvulla Suomessa noin 300 miljardin markan ylimääräiset kustannukset verrattuna siihen, että työttömyys olisi pysytellyt koko ajan vuoden 1990 tasolla.

Työttömyyden kustannukset selittävät pääosan valtion velkaantumisesta. Näin arvioi työministeriön neuvotteleva virkamies, valtiotieteen tohtori Pekka Tiainen. Hän on tehnyt laskelmat julkisen talouden näkökulmasta. Laskelman tulokset ovat esillä kansantaloustieteen päivillä Tampereella alkuviikosta.

Työttömyyskuluissa on otettu huomioon kasvaneet työttömyysturvamenot ja työttömien toimeentuloon osoitetut menot sekä menetetyt verotulot verrattuna vuosikymmenen alun 100 000 työttömän tasoon.

Tuotantoa Tiaisen mukaan menetettiin jatkuvaan 2,5 prosentin kasvu-uraan verrattuna 1990-luvulla yli kaksinkertainen määrä, noin 630 miljardin markan arvosta. Se on saman verran kuin jos yhden vuoden aikana kaikki tuotannollinen toiminta ja palvelutoiminta olisi ollut kokonaan pysähdyksissä.

Tuotantokuilu umpeutumassa

1990-luvulla syntynyt tuotantokuilu on viime vuosien nopean kasvun takia kuroutumassa umpeen. Tiainen laskee, että vuonna 2001 saavutetaan taso, jolle olisi päästy tasaisella 2,5 prosentin vuosittaisella kasvulla ilma lamakuoppaa.

-Työttömyyden kustannuslaskelmien tarkoitus ei ole perustella säästötoimia. Perustarkoitus on osoittaa työttömyydestä aiheutuvat tappiot yhteiskunnalle ja perustella voimavaroja ongelman ratkaisemiseen, Tiainen perustelee. Vaikka laskennallinen tuotantokuilu umpeutuu ensi vuonna, työttömyys ei ole alentunut samalla tavalla.

Työttömyyden ja työvoimakapeikkojen samanaikainen esiintyminen ei Tiaisen mukaan ole kuitenkaan seurausta työhaluttomuudesta. Ongelman ydin on siinä, että työvoiman kysyntä kohdistuu erilaiseen työvoimaan kuin mitä edustaa työttömien ja vaikeasti työllistettävien joukko.

-Perussyy on, että työttömäksi on jääty aloilta ja ammateista, jotka ovat hävinneet ja sen myötä on hävinnyt työssä hankitun ammattitaidon käyttökelpoisuus, Tiainen sanoo.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot