Mainos
Mainos

Lämmin sää lisää sinilevää

Sinilevähavaintojen määrä sisävesillä on ajankohtaan nähden runsasta. Merialueilla sinilevän määrä ei kuitenkaan ole vielä suuri ja kukinnat ovat keskittyneet avomerialueille.

Lämmin ja tyyni sää on lisännyt sinilevien määrää. Sinilevähavaintoja on tehty koko maassa sekä järvissä että merialueilla. Havaintoja on ollut ajankohtaan nähden keskimääräistä enemmän, mutta sinilevän määrä on ollut usein vähäinen.

Lounais-Suomen sinilevätilanne on tänä vuonna kuitenkin keskimääräistä huonompi sekä merellä että sisävesissä. Lounais-Suomen ympäristökeskuksen mukaan tilanne todennäköisesti pahenee nopeasti, jos sää jatkuu helteisenä.

Merellä sinilevää on havaittu monin paikoin. Ainakin Paraisilla Mielisholman ja Atun välissä sekä Dragsfjärdin Söderössä on runsaasti levää. Ulkomerellä Hangosta Ahvenanmaan luoteispuolelle saakka levää on paljon välivedessä ja paikoitellen esiintyy jo pintakukintoja.

Sisävesistä runsaasti levää on havaittu osissa Köyliönjärveä, Säkylän Pyhäjärveä ja Dragsfjärdinjärveä. Yhdellätoista sisävesien vakioseurantapaikalla havaittiin tällä viikolla levää, kun viime viikolla havaintoja tehtiin vain kahdessa järvessä.Sisävesien leväseurantaan kuuluvista 263 havaintopaikasta 75 paikalla on nähty sinilevää kesän aikana. Runsaasti levää on havaittu 16 järvessä ja erittäin runsaasti Gålisjössä Karjaalla.

Valtakunnallisen leväkatsauksen tekevät Suomen ympäristökeskus, Merentutkimuslaitos ja alueelliset ympäristökeskukset.

Sinilevien pintalauttoja esiintyy lähes koko Suomenlahden ulappa-alueella ja Saaristomeren eteläosissa. Merialueilla sinilevän määrä ei kuitenkaan ole vielä suuri ja kukinnat ovat keskittyneet avomerialueille. Pohjanlahdella ei toistaiseksi ole havaittu sinilevien pintaesiintymiä.

Sinilevä kiusaa uimareita

Mikäli sää jatkuu aurinkoisena ja tyynenä, uimareita odottaa paha leväkesä. Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Antti Räike pitää pomminvarmana, että mikäli sää ei muutu tuuliseksi ja koleaksi, levät lisääntyvät niin merialueilla kuin sisävesilläkin.

-Verrattuna useamman vuoden tilastoihin havaintoja on nyt tehty hyvin runsaasti, Räike sanoo.

Meriveden lämpötila vaihtelee tällä hetkellä 14 ja 18 asteen välillä. Kesäisen sään jatkuessa sinileviä todennäköisesti tavataan myös lähempänä rannikkoa. Sisävesin lämpötila on nyt 17-22 astetta.

Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä vihreinä hippusina tai murusina. Runsas sinilevä samentaa veden ja muodostaa tyynellä ilmalla veden pinnalle maalimaisia juovia tai vihertävää massaa. Sinileväisessä vedessä ei kannata uida.

Levät ovat usein myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa iho-oireita ja nieltynä myrkytysoireita eteenkin lapsille ja kotieläimille.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme