Mainos
Mainos

Lämmin sää on houkutellut rotat koloistaan

Pihoille ja puistoihin rottia houkuttelevat erityisesti ruoantähteet, joita rotat voivat saada rikkinäisistä roska-astioista tai avokomposteista.

Tuholaistorjuntayritysten mukaan pelkästään pääkaupunkiseudulla on kevään ja alkukesän aikana tullut kymmeniä ilmoituksia pitkähäntäisistä jyrsijöistä. Myös muualla asukkaat ovat havainneet rottia asuinalueilla.

- Rottien yleisyys vaihtelee vuodenajasta ja vuodesta toiseen. Lumien sulettua ja ilmojen lämmettyä rotat hakeutuvat yleensä ulos. Syksyllä taas, kun sää viilenee, ne pyrkivät hakeutumaan lämpöön sisätiloihin, tuotantopäällikkö Aleksei Kusnezov Anticimexin tuholaistorjunnasta sanoo.

Myös Rentokil Initialin myyntineuvottelija Lars Schauman vakuuttaa, että rotista tulee normaalistikin torjuntapyyntöjä viikoittain. Eli laajamittaiseen rottasotaan ei tarvitse ryhtyä. Ilmiö ei nimittäin ole erityisen poikkeuksellinen.

Poikkeuksellista alkuvuodessa on kuitenkin ollut se, että eläimet ovat hakeutuneet entistä hanakammin asuntoihin.

Pihoille, puistoihin ja ylipäätään ihmisten ilmoille rottia houkuttelevat etenkin ruoantähteet. Tärkein keino eläinten pesiytymisen ennaltaehkäisemisessä on huolehtia siitä, että kiinteistöjen roska-astiat ovat ehjät eikä jätteitä loju astioiden ulkopuolella. Myös kompostien kunto on syytä tarkistaa. Avokomposteihin eli tunkioille ruoantähteitä ei saa laittaa lainkaan.

Luontaiset pesimäpaikat katoavat

Kesäaikana lisäongelmia tulee helposti lintujen ruokinnasta. Esimerkiksi Vantaan Lammaslammella ruokinnan kieltämisestä on saatu hyviä kokemuksia.

- Ranta on pysynyt puhtaana eikä rottia ole näkynyt. Ruokinta kielletään tulevaisuudessa joillakin muillakin purojen ja jokien ranta-alueilla, tiedotussihteeri Pirjo Kivistö Vantaan kaupungilta kertoo.

Schaumanin mukaan luontaisten pesimispaikkojen katoaminen etenkin rakennustyömaiden yhteydessä on potentiaalinen lähtöalusta rottien joukkoryntäykselle. Tavallisesti eläimet etsivät uudet pesäpaikat työmaan läheisyydestä penkoista, viemäreistä tai vaikkapa vanhoista saostuskaivoista. Ensimmäiset merkit rotista ovat kiinteistöjen seinustoille ja pihamaalle ilmestyvät 5-6 sentin kokoiset tasaiset reiät. Jos hämärä- ja yöeläimenä tunnettuja rottia näkyy päivällä, ongelma on jo yleensä suuri.

- Rotat levittävät erilaisia epäpuhtauksia ja tauteja. Niiden jyrsintä aiheuttaa suuria vahinkoja talojen rakenteisiin, Kusnezov sanoo.

Rotat voi hävittää kaupasta saatavilla myrkyillä tai kutsumalla tuholaistorjujat paikalle. Myrkyttämisessä on hyvä käyttää syöttilaatikoita tai muuten suojattuja syöttejä, joihin lapset ja kotieläimet eivät pääse käsiksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme