Mainos
Mainos

Lampaasta tulossa entistä kalliimpi sesonkiherkku

Lammaspaisti maksaa pian nykyistä enemmän. Maailman johtava tuottajamaa Uusi-Seelanti aikoo vähentää lampaiden kasvatusta ja satsata maidontuotantoon. Suomessa kaupattava lammas on valtaosin uusiseelantilaista tuontilammasta.

- Ratkaisu vaikuttaa lampaanlihan hintaan valtavasti. Pienenevää määrää markkinoilla ovat ostamassa myös suuret maat. Epäilen, että aluksi puhutaan ainakin 10 prosentin korotuksesta, arvioi lammastuotteita valmistavan Lihatukku Harri Tamminen Oy:n toimitusjohtaja Harri Tamminen.

Pääsiäispaistien hinnoissa nousu on kuitenkin vielä vähäinen. Kesägrillaajat sen sijaan voivat maksaa lampaasta nykyistä enemmän.

Vastikään Uudessa-Seelannissa vieraillut Suomen Tuontilihan myyntijohtaja Jarmo Hautakoski arvioi, että lampaantuotanto vähenee maassa kuluvana vuonna yli viidenneksellä. Uuden-Seelannin lampurit kamppailevat muun maailman lammastilojen tavoin alhaisten tuottajahintojen kanssa.

- Maidontuotanto on kannattavampaa, koska kysyntä maailmalla on suurempi. Uuden-Seelannin kesät ovat myös nykyisin kuivia. Kun ruoho ei kasva, eläimet eivät kasva.

Tuontiliha on Suomen suurin lihantuoja, jonka asiakkaita ovat muun muassa Keskon vähittäiskaupat.

Lampaan hintaa nostaa Hautakosken mukaan myös EU:n tuontikiintiö, joka ei ole suurentunut Euroopan kysynnän perässä. Uusi-Seelanti on ohjannut kulutusta kohti hintavampaa karitsanlihaa.

- Uusi-Seelanti ei halua täyttää kiintiötä halvoilla tuotteilla, vaan välittää tuoretta karitsanlihaa, josta se saa parhaan tuoton.

Suomalaisesta lampaasta pula

Kotimaisen lampaanlihan pääsiäisvaje jatkuu edellisvuosien tapaan. Tuontilammasta myyntitiskeillä kuitenkin riittää ainakin ensi pääsiäisenä.

Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Veli Saarenheimo suhtautuu epäilevästi kannattavuuden kanssa kamppailevan suomalaisen lammastalouden uuteen nousuun, vaikka tuonti vähenisi. Vielä 60-luvulla Suomessa laidunsi yli miljoona lammasta. Määrä on kutistunut noin 50 000:een.

- Kotimaan lammastilat tuottavat pieniä määriä, ja tuotannon kasvattaminen vaatisi riskinottoa. Gourmet-ravintoloihin lammasta riittää, mutta suomalaisia ei määrällä ruokita, Saarenheimo sanoo.

Lihatukku Harri Tamminen lopetti kotimaisen lampaanlihan jalostamisen jo kaksi vuotta sitten, sillä raaka-ainetta ei ollut riittävästi tarjolla.

Suomalaiset kuluttavat muihin lihatuotteisiin verrattuna vähän lammasta. Lammas on sesonkituote, jonka myyntipiikit ajoittuvat pääsiäiseen ja kesän grillikauteen. Liha-ala povaa kuitenkin lampaalle suosion kasvua.

- EU asetti helmikuussa tuontikiellon brasilialaiselle naudanlihalle, eikä lihaa ehdi tulla kesäksi. Se nostaa lampaanlihan myyntiä, Hautakoski uskoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme