Mainos
Mainos

Lämpimät säät tietävät lisää leväkukintoja

Sinilevä kukkii tänä kesänä kahdesta kolmeen viikkoa etuajassa. Mikäli sää vain jatkuu lämpimänä, sinilevää tavataan yhä enemmän ja yhä useammasta järvestä.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan tilanne on nyt huonoin Kallaveden alueella Savossa ja Oulun tienoolla. Myös Uudellamaalla levää on tavattu tuttuun tapaan useissa järvissä. Osa havaituista sinilevistä on mahdollisesti myrkyllistä lajia. Kukintoihin on siksi parasta suhtautua kuin ne olisivat myrkyllisiä, opastaa apulaistutkija Pirkko Kokkonen.

Sinilevää on Kokkosen mukaan löytynyt myös aiemmin puhtaista järvistä. Esimerkiksi Päijänteeltä ei ennen tätä kesää ollut tehty sinilevähavaintoja.

Suomenlahdella runsaasti sinilevää

Merentutkimuslaitoksen mukaan sinilevää on Suomenlahdella sekä avomerellä että rannikkovesillä. Voimakkaita sinilevälauttoja on havaittu pohjoisella Itämerellä ja Ahvenanmerellä.

Useilla alueilla pitkin maamme rannikkoa sinilevämassaa on ajautunut myös rannoille. Selkämeren alueella ei sinileväkukintoja ole tähän mennessä havaittu.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme