Mainos
Mainos

Lankia: Kehysriidassa ei ollut kyse mitättömästä asiasta

Eero Lankian mukaan alkuviikon kehysriihiikiistassa ei ollut kyse tahallaan mesenoidusta riidasta vaan poliittisesta jännitteestä merkittävässä asiassa.

Keskustan puoluesihteeri Eero Lankia kiistää tulkinnan, että alkuviikon kehysriihen yhteydessä käydyssä kiistassa olisi ollut kyse tahallaan rakennetusta riidasta.

- En tiedä, josko kukaan rakensi riitaa. Syntyi poliittista jännitettä asiasta, joka ei ole mitätön, Lankia kuvasi tilannetta tänään TV1:n Lauantaiseurassa.

Hän korosti, että maaseudun EU-tukien leikkaamisen kompensaatio on todella iso asia suurelle osalle suomalaisia, vaikka Helsingin kammareista käsin ei ehkä siltä näytä.

- Markkamääräisesti kyseessä on yli puoli vanhaa miljardia. Sitäkin tärkeämpi se on niille ihmisille, joiden tulotaso on koko ajan laskenut, varsinkin suhteellisesti muuhun väestöön nähden, Lankia sanoi.

Lankian mielestä alkuviikon tapahtumissa oli kyse korkeintaan "kriisinpoikasesta" hallituksessa, ja sekin voi olla vahvasti sanottu. Asian perusteellinen puiminen oli kuitenkin tarpeellista.

- (Keskustassa) oli poliittista epäluuloa siitä, onko hallitus kyvykäs ja halukas turvaamaan maataloustukien kompensaation viljelijöille.

Heinäluoma palautti luottamusta

Hän ei halunnut henkilöidä epäluuloa pelkästään Eero Heinäluomaan, mutta myönsi valtiovarainministeriön salkun siirtymisen SDP:n puheenjohtajalle herättäneen epäilyjä siitä, onko posti politisoitunut entisestään.

Eero Heinäluoman esiintyminen keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa oli Lankian mukaan vakuuttavaa ja lisäsi luottamusta.

- Heinäluoma esiintyi avoimesti, oli kova, mutta myös ymmärtäväinen niihin poliittisiin paineisiin ja asiallisiin tarpeisiin, joita keskustan ryhmässä esiintyy, Lankia sanoi.

Hän sanoi itse luottavansa täysin, että hallituksen johdon ja hallituksen piirissä tehty poliittinen sopimus maataloustuista toteutuu. Ymmärrettävää on myös, ettei hallitus voi sitoutua tarkkaan lukuun niin kauan kun EU-neuvottelut ovat kesken.

Lankia uskoo kuntaratkaisuun

Hallituksen pitäisi lähiviikkoina löytää yksimielisyys myös kunta- ja palvelurakenteiden uudistuksesta. Lankia uskoo sen onnistuvan, kun perustavoitteesta eli julkisten palvelujen turvaamisesta ollaan kuitenkin yhtä mieltä.

- SDP:lle näyttää olevan painopiste kuntarakenteen uudistamisessa. Meille se on toissijaista. Lähtökohta on, että palvelujen järjestämisessä hartioita levennetään itsenäisten kuntien pohjalta tai vapaaehtoisten kuntaliitosten pohjalta, Lankia luonnehti.

Kesällä tehtävänsä jättävä Lankia pitää hyvänä sitä, että hänen seuraajastaan käydään tiukka kisa. Tähän mennessä näyttää, että paikalle nousee joko pääministerin talouspoliittinen neuvonantaja Mikko Alkio tai keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Jarmo Korhonen.

- Näköpiirissä on kahden erityyppisen henkilön välillä tiukka matsi, Lankia sanoi. Hän kehui molempia ehdokkaita hyviksi ja päteviksi, mutta varsin erilaisiksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme