Mainos
Mainos

Lannoitteiden hinnannousu kiusaa viljelijöitä

Lannoitteiden korkea hinta on ajanut viljelijät käyttämään halvempia lannoitteita, kuten karjanlantaa tai salpietaria.

Viime kesänä lannoitteiden keskeisten raaka-aineiden hintojen nousu kaksinkertaisti lannoitteiden hinnan. Syksyyn mennessä hinnat kuitenkin laskivat neljänneksellä. Tänä vuonna lannoitteiden kysyntä on pudonnut 15-20 prosenttia.

Suomen markkinoiden hallitseva lannoitevalmistaja Yara (entinen Kemira) tekee kysynnän laskun myötä tappiota, ja on joutunut sulkemaan linjastoja Uudenkaupungin tehtaallansa. Yara ennustaa lannoitteiden vähäisemmän käytön pienentävän syksyn viljasatoa, mikä nostaa viljan hintaa.

Suomessa on pitkään puhuttu lannoitemarkkinoiden kilpailun lisäämisestä ja viljelijät ovat vaatineet lannoitteita koskevan lainsäädännön tarkistamista. Viljan hinnan putoaminen ja lannoitteiden kallistuminen on ajanut viljelijät pahaan taloudelliseen rakoon.

(MTV3)

Katso Merita Seppälän juttu MTV3 Katsomosta (Seitsemän uutiset 15.5.2009)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot