Mainos
Mainos

Länsisuomalaisella broilerituotantotilalla botulismia

Länsisuomalaisella tilalla on todettu siipikarjassa botulismia. Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttamaan sairauteen on kuollut pari tuhatta lintua.

Elintarviketurvallisuusvirasto kertoo verkkosivuillaan, että tilan linnuilla on havaittu tyypillisiä botulismioireita, kuten kaulan, siipien ja silmäluomien halvaantumista. Sairastuneesta kasvatuserästä ei toimiteta siipikarjaa elintarvikkeena käytettäväksi. Linnut lopetetaan elintarviketurvallisuussyistä.

Clostridium botulinum -bakteerin itiötä esiintyy normaalisti maaperässä ja vesistöissä. Korkeassa lämpötilassa ja hapettomissa olosuhteissa itiöistä kehittyy bakteereita, jotka tuottavat toksiineja. Toksiinit aiheuttavat eläinten sairastumisen. Sairaus on Suomessa eläimillä harvinainen. Sitä ennaltaehkäistään tilan hyvillä tuotantotavoilla.

Ilmitulleessa tautitapauksessa todennäköisesti tilan ruokinta-automaatin häiriötoiminta johti lintujen kerääntymiseen, jolloin lämpötila nousi bakteereille suotuisaksi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot