Mainos
Mainos

Länsisuomalaista nautaa tutkitaan BSE-taudin varalta

Keskushermosto-oireista kärsivä nauta tapettiin tänään BSE-tautitutkimuksia varten. Suomessa syntynyt seitsenvuotias lehmä kuului pieneen lypsykarjaan länsisuomalaisella tilalla, jonka sijaintia ei kerrota tarkemmin.

-Tilan elämää ei haluta häiritä, koska kyseessä on vasta alustava epäily, korostaa apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Tilan muulla karjalla ei tarkastuksissa ole todettu keskushermosto-oireita.

Lopetetun naudan aivoista otettua näytettä tutkitaan parhaillaan Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksen laboratoriossa. Testin alustavan tuloksen odotetaan valmistuvan huomenna. Näyte tutkitaan kuitenkin EU-lainsäädännön mukaan useilla menetelmällä diagnoosin varmistamiseksi.

Lopulliset testitulokset tulevat muutaman viikon kuluttua.

-On hyvin todennäköistä, että jos pikatesti osoittaa negatiivista, kyse ei ole BSE-taudista, Aaltonen sanoo ja korostaa, että syytä paniikkiin ei ole.

Jos naudalla kuitenkin todetaan olevan BSE-tauti, tilan koko karja teurastetaan. Tämän jälkeen tehdään normaali epidemiologinen selvitys eli tutkitaan, mitä kontakteja karjalla on ollut. Tärkeää on selvittää, löytyykö muita samaa rehua syöneitä nautoja, sillä BSE-tauti tarttuu saastuneen rehun välityksellä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot