Mainos

Läpimurto verenpainetutkimuksessa

Tutkijat ovat löytäneet korkealle verenpaineelle altistavia geeniä. Kansainvälinen tutkimus on löytänyt kahdeksan geenialuetta, jotka ovat yhteydessä joko korkeaan tai matalaan verenpaineeseen.

Kohonneen verenpaineen taustalla ovat usein epäterveelliset elintavat kuten ylipaino, runsas suolan, rasvan ja alkoholin käyttö, vähäinen liikunta, epäsäännöllinen uni ja psyykkinen stressi. Vaikka on ollut tiedossa, että myös perintötekijöillä on suuri merkitys kohonneessa verenpaineessa, tähän mennessä monista yrityksistä huolimatta tutkijat eivät ole löytäneet geenejä, jotka altistavat korkealle verenpaineelle.

Todetuista geeneistä kukin yksinään vaikuttaa melko vähän ihmisen verenpainetasoon, mutta yhdessä niillä saattaa olla merkittävä vaikutus ja sitä kautta vaikutus myös aivohalvauksen ja sydänkohtauksen syntyyn. Seuraava tärkeä tutkimusaihe on, millä mekanismilla todetut geenit vaikuttavat verenpaineeseen.

Yli puolella suomalaisista korkea verenpaine

Maailman terveysjärjestä WHO on arvioinut, että kaikista terveyden riskitekijöistä korkea verenpaine aiheuttaa eniten ennenaikaisia kuolemia ja sairastuvuutta maailmassa. Yli puolella suomalaisesta väestöstä verenpaine nousee yli korkean verenpaineen rajana pidettyjen arvojen 140/90.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin 2,5 miljoonaa geenipaikkaa ja tutkimusaineisto käsitti 34 433 eurooppalaista syntyperää olevaa henkilöä. Tutkimustulokset on julkaistu arvostetussa Nature Genetics lehdessä.

Tulokset vahvistettiin myös toisessa aineistossa, joka käsitti 90 000 eurooppalaista ja 12 000 intialaista henkilöä. Myös nämä julkaistiin samanaikaisesti Nature Genetics -lehdessä. Useimpien kyseisistä geeneistä ei olisi voitu ennakolta ajatella liittyvän verenpaineeseen, mikä osoittaa nykyaikaisen geenikartoituksen tehokkuuden.

Tutkimuksessaoli mukana 164 tutkijaa 93 eri tutkimuslaitoksesta Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Suomesta oli mukana tutkijoita Helsingin, Kuopion ja Oulun yliopistoista sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Tutkimusyhteistyö jatkuu, ja on odotettavissa, että lähiaikoina voidaan varmentaa lisää korkealle verenpaineelle altistavia geenejä. Löydöksillä voitaneen tulevaisuudessa parantaa korkean verenpaineen ehkäisyä ja hoitoa.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot