Mainos

Lapin läänin poliisijohdolle moitteita

Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka arvostelee kovin sanoin Lapin läänin poliisijohtoa tiedonantovelvollisuuden unohtamisesta. Jonkan mielestä Lapin läänin poliisijohdon olisi tullut kertoa Sodankylän poliisilaitoksen poliiseja koskeneista rikosepäilyistä viime syksynä, kun hän kävi tarkastusmatkalla Lapin lääninhallituksessa.

- Lain mukaan oikeuskanslerilla on oikeus saada viranomaisilta laillisuusvalvontaa varten tarvitsemansa tiedot. Tehokas valvonta taas edellyttää viranomaisilta avoimuutta heihin kohdistuvien tarkastusten yhteydessä, muistuttaa Jonkka.

Apulaisoikeuskansleri otti läänin poliisijohdon menettelyn tutkittavaksi omasta aloitteestaan, kun tiedotusvälineissä viime marraskuussa kerrottiin sodankyläläisiin poliiseihin kohdistuneista rikosepäilyistä ja virasta pidätyksistä. Läänin poliisijohtaja Pentti Sairan kerrottiin tuolloin maininneen, että kysymys oli vakavista rikoksista.

Kuukautta ennen, lokakuussa 2002 apulaisoikeuskansleri teki Lapin lääninhallitukseen tarkastusmatkan. Tarkastuksen aiheena oli lääninhallituksen paikallisviranomaisiin kohdistama valvonta. Tarkastuksen yhteydessä poliisijohtaja Saira ei kuitenkaan kertonut apulaisoikeuskanslerille Sodankylän kihlakunnan poliisilaitoksen ongelmista, vaikka tiettävästi tarkastuksen aikoihin jo noin neljäsosa laitoksen poliiseista oli pidätettynä viroistaan.

Jonkan mukaan saatujen tietojen perusteella ei kuitenkaan ole syytä epäillä, että poliisimiehiin kohdistuneita rikosepäilyitä olisi tarkoituksellisesti pimitetty.

-Kysymys on nähdäkseni ollut ennen muuta ilmeisesti väärinkäsityksestä ja ehkä jonkinlaisesta ajattelemattomuudesta. Näin ollen asia ei anna minulle aihetta muuhun kuin, että saatan edellä oikeuskanslerin tietojensaantioikeuden merkityksestä tarkastusten yhteydessä lausumani poliisijohdon tietoon ja otettavaksi huomioon vastaisen varalle, Jonkka toteaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot