Mainos
Mainos

Lapin yöjunien lopetus ei riko kilpailunrajoituslakia

Kilpailuvirasto selvittti, syyllistyikö VR markkina-aseman väärinkäyttöön lopettaessaan eräiden yöjunaparien liikennöinnin.

Kilpailuviraston mukaan VR osakeyhtiö ei riko kilpailunrajoituslakia lakkautettuaan yöjunan liikennöinnin Rovaniemen ja Kemijärven välillä.

Raideyhtymä oli pyytänyt Kilpailuvirastoa selvittämään, syyllistyykö VR kilpailunrajoituslaissa kiellettyyn määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön henkilöjunaliikenteen markkinoilla lakkauttamalla eräiden yöjunaparien liikennöinnin, erityisesti yöjunan liikennöinnin Rovaniemen ja Kemijärven välillä.

Kilpailuviraston mukaan VR:n yksinoikeus kotimaisen henkilöjunaliikenteen harjoittamiseen perustuu rautatielakiin. Elinkeinonharjoittamisen vapaus koskee myös määräävässä markkina-asemassa olevia yrityksiä, joilla on oikeus esimerkiksi toimintansa tehostamiseen liittyvistä syistä lopettaa liikennöinti tietyllä liikennereitillä.

Kilpailuvirasto myös katsoo, että valtion omistajaohjauksessa olevan liikenteenharjoittajan päätökset oman liikennöintiverkostonsa muuttamisesta ovat viime kädessä liikennepoliittinen asia, johon ei käytännössä voida puuttua kilpailunrajoituslain nojalla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme