Mainos
Mainos

Lapissa ei haittaa sääskistä

Lapissa vältytään tänä kesänä keväällä ennustetulta hyttysten jättihyökkäykseltä. Keväällä Oulun yliopiston lähialueillaan tekemien tutkimusten mukaan oli odotettavissa, että sääskiä olisi kesällä ihmisten ja eläinten kiusana aikaisempaa reilummin.

Runsaasta sääskikannasta tunnetussa Lapissa voidaan kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä sääskiä on tänä kesänä selvästi aikaisempia vuosia vähemmän. Heinäkuun alussa soilla ja jokien rantarisukoissa selviää tavallisten hyttyskarkotteiden avulla ilman suurempia huitomisia.

Sääskikantaa on Lapissa verottanut kuiva kesä. Esimerkiksi Pallaksella oli kesäkuun jälkipuoliskolla niin kuivaa, että mäntykankaat halkeilivat. Hyttysten toukille elintärkeät sadevedet eivät jääneet kostuttamaan maan pintakerroksia, vaan ne valuivat suoraan syvemmälle.

Lapin kesä alkoi kuivissa merkeissä jo keväällä. Ohuen lumipeitteen vuoksi sulamisvesiä oli vähän kostuttamassa kuivaa maata. Tavallisesti sulamisvesiä pitelevä routa oli nyt ohut, eikä siitä ollut hidastamaan vesien häviämistä. Oulun yliopiston eläinmuseon yli-intendentin Juhani Itämiehen mukaan voidaan varovaisesti veikkailla, että myös vuoden päästä voidaan nauttia kesästä ilman hyttysten ininää.

-Mikäli tämän kesän munia ei kuivuuden takia jäänyt jemmaan, niin tämähän voi heijastua seuraavaankin kesään. Vaikka Lapissa loppukesällä sataisikin, on todennäköistä, että toista hyttyssukupolvea ei enää ehdi syntyä.

(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot