Mainos
Mainos

Lapissa kehitetään turvatekniikkaa vanhuksille

Suomi-ilmiö nostaa Lapissa päätään Kiina-ilmiön vastapainoksi. Työpaikkojen katoamisen sijaan joillain it-firmoilla on jopa vaikeuksia löytää työntekijöitä. Kävimme tutustumassa uutta väkeä palkkaaviin it-yrityksiin.

Salcompin tehtaalla Kemijärvellä on hiljaista, sillä tuotanto on siirretty Kiinaan. Sairaalassa puuhataan tilalle uusia työpaikkoja. Kehitteillä on vanhusten tukijärjestelmä, joka paikantaa vanhuksen liikkeet ja hälyttää, jos vanhus esimerkiksi lähtee talvipakkasilla öiseen aikaan ulos. Kemijärven kaupungin elinkeinojohtaja Jari Luoma-Aho:

- Tällä tuotteella on täällä erittäin suuret kaupalliset mahdollisuudet.

Järjestelmään kuuluu myös näyttöpääte kuvapuheluita ja aivojumppaa varten. Tuotteen testaus on nyt loppusuoralla ja myynti aloitetaan syksyllä.

Laitteet tuovat Kemijärvelle tänä vuonna kymmenisen uutta työpaikkaa. Jos tuote myy hyvin, työpaikkoja voi syntyä moninkertainen määrä. Tärkeää kuitenkin on, että nämä työpaikat eivät karkaa Kiinaan.

It-alan työpaikkoja on luvassa myös Rovaniemellä, jossa ohjelmistoyritys Saraware on palkkaamassa 70 uutta insinööriä. Ongelmana on heidän houkuttelunsa Lappiin. Sarawaren toimitusjhtaja Risto Niva:

- On onnistuttu hyvin mutta välillä se on ollut vaikeeta, että alueella ei kuitenkaan hirveästi vielä ole alan yrityksiä, että se tietenkin vaikeuttaa sitä tänne muuttamista, että kaikkea ei haluta lyödä yhden kortin varaan.

Vaikka kilpailijat ovat karanneet Kiinaan, yhtiö ei aio muuttaa Aasiaan sen paremmin kuin Helsinkiinkään.

- Kustannustaso on 10-15% edullisempi kuin pääkaupunkiseudulla, että se on merkittävä säästö meille yrityksenä, mutta se on myöskin työntekijöiden kannalta huomattavasti parempi.

Moni pelkää silti työpaikkojen lähtöä. Vastalääke Kiina-ilmiöön on tässä:

- Keskittymällä tuotekehitykseen, pitämällä kustannukset kurissa ja tunnustamalla myöskin sen, että kaikkea ei kannata Suomessa tehdä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 03.08.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme