Mainos
Mainos

Lapissa korkeat aborttiluvut - selitystä haettu jopa matkailusta

Lapissa aiotaan selvittää juurta jaksain, miksi maakunnan aborttiluvut ovat jatkuvasti muuta maata korkeammat.

Ylilääkäri Katja Hämeenoja Lapin keskussairaalasta kertoo, että Lapin sairaanhoitopiiri, Lapin ammattikorkeakoulu ja Rovaniemen kaupunki ovat aloittamassa kolmivuotista projektia asiasta. Syiden lisäksi siinä on tarkoitus etsitä keinoja, joilla raskaudenkeskeytykset saadaan kuriin.

– Projektissa laskettaisiin, paljonko esimerkiksi Rovaniemen kaupungille maksavat raskaudenkeskeytykset, ja toisiko ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen alle 25-vuotiaille säästöjä.

Hämeenoja huomauttaa, että abortit maksavat paljon. Valtaosa niistä tehdään lääkkeillä, ja hänen mukaansa yhden potilaan keskeytystabletti maksaa noin 50 euroa. Abortin kokonaissummaksi tulee arviolta 1 000-1 500 euroa.

Hämeenojan mukaan Lapissa on pitkään ihmetelty maan synkimpiä aborttilukuja. Selitystä on haettu jopa matkailusta.

– Abortteja ei voi kuitenkaan laittaa hiihtokeskusten turistien tai kausityöntekijöiden piikkiin. Suuri osa aborttiin tulevista on Rovaniemen kaupungin alueelta.

Ylilääkäri uskoo aborttien taustalla olevan muun muassa välinpitämättömyyttä ja sitä, että kaikki naiset eivät pidä raskaudenkeskeytystä kovin isona asiana. Myös taloudellisella tilanteella on vaikutusta.

Lapissa koettiin hiljattain myös pieni teiniäitien raskausbuumi. Yhdessä Rovaniemen yläkoulussa oli lähes yhtä aikaa raskaana viisi oppilasta. Hämeenojan mukaan nyt tilanne on rauhoittunut, eikä buumille löytynyt mitään yhteistä selittävää tekijää.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme