Mainos
Mainos

Lapissa omaisuus- ja väkivaltarikosten määrä laskussa

Vaikka väkivalta- omaisuus ja perheväkivaltarikosten määrä on laskussa, pitää runsas liikennerikollisuus Lapin kokonaisrikollisuuden määrän kasvussa.

Liikennerikosten korkea määrä pitää Lapin kokonaisrikollisuuden määrän kasvussa. Sen sijaan väkivaltarikosten ja omaisuusrikosten määrä on vähentynyt.

Synkintä kehitys näyttää olevan liikennerikollisuuden saralla, kun taas omaisuusrikosten määrä on kääntynyt laskuun. Poliisin tilastojen mukaan omaisuusrikosten määrä Lapissa on laskenut ensimmäisen vuosipuoliskon aikana 22 prosenttia, kun koko maassa lasku on 10 prosenttia vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Liikennerikollisuuden osuutta Lapin rikostilastoissa selittää niin valvonnan tehostuminen kuin rattijuopumustapausten lisääntyminenkin. Kemissä on viimeisen 12 kuukauden kuluessa jäänyt kiinni kaksinkertainen määrä rattijuoppoja edelliseen 12 kuukauden jaksoon verrattuna. Valvonnan tehostuminen puolestaan näkyy Ranuan ja Posion sekä Inarin ja Utsjoen alueilla.

Omaisuusrikosten lisäksi myös väkivaltarikosten määrä on laskussa. Lapin väkivaltaisimmat paikat löytyvät Ylä-Lapista ja Kemistä. Rauhallisinta on Tornionlaaksossa ja Käsivarressa. Perheväkivaltatapausten suhteen tilanne on parantunut Kemissä ja Rovaniemellä, vaikka ilmoituskynnys kotona tapahtuvasta väkivallasta on poliisin mukaan laskenut.

Arkipäivän rikollisuus, eli niin sanottujen massarikosten määrä on laskussa samalla kun niiden selvitysprosentti on nousussa. Rikoksista on saatu selvitettyä 42 prosenttia, kun vuosi sitten luku oli kolme prosenttiyksikköä pienempi. Vaikka yhä useampi rikos selviää, ei Lapin kehitys ole aivan yhtä hyvää kuin muualla maassa.

Poliisin hälytystehtävien määrä on kasvanut, minkä vuoksi poliisipartioilla on ollut entistä vähemmän työaikaa käytettävissään oma-aloitteiseen valvontaan ja teemavalvontaan.

Lapissa poliisin tietoon tulee vuosittain yli 30000 rikosta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme