Mainos
Mainos

Lapissa tehty lupaava kultalöytö

Suomen Lapista läheltä Laanilaa on löytynyt lupaava kalliokullan esiintymä.

Yksityisen kullankaivajan valtaama kullan emäkallio sijaitsee Tolosjoen sivuhaaran varrella Nälkäselän Kultaojassa keskellä erämaata, kolmisen kilometriä Kakslauttasesta koilliseen.

Kalliokultaesiintymä Ivalojoen vesistön kulta-alueella Itä-Lapissa on ensimmäinen, vaikka alueella on etsitty "kullan emäkalliota" jo runsas sata vuotta. Kultavaltauksesta pohjoiseen ja osittain koilliseen etsittiin jo viime vuosisadan alussa kultaa Kaarle Kustaan kaivoksessa, Everstin kaivoksessa ja Kerkelän kaivoksessa. Kultaa löytyi silloin kuitenkin niin vähän, että kaivosyritykset haettiin konkurssiin.

Nälkäselän kultaa tutkittiin ensin kullankaivajan valtaukseltaan lähettämän näytteen perusteella. Geologian tutkimuskeskukseen Otaniemeen lähetetty "kansannäyte" oli peräisin paikalla rapautuneesta kalliosta. Se todettiin niin lupaavaksi, että alueella tapahtuvan geologisen kartoituksen yhteydessä tehtiin tarkempi tutkimus.
Jatkotutkimuksista päätetään myöhemmin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme