Mainos
Mainos

Lapissa tehty lupaava kultalöytö

Suomen Lapista läheltä Laanilaa on löytynyt lupaava kalliokullan esiintymä.

Yksityisen kullankaivajan valtaama kullan emäkallio sijaitsee Tolosjoen sivuhaaran varrella Nälkäselän Kultaojassa keskellä erämaata, kolmisen kilometriä Kakslauttasesta koilliseen.

Kalliokultaesiintymä Ivalojoen vesistön kulta-alueella Itä-Lapissa on ensimmäinen, vaikka alueella on etsitty "kullan emäkalliota" jo runsas sata vuotta. Kultavaltauksesta pohjoiseen ja osittain koilliseen etsittiin jo viime vuosisadan alussa kultaa Kaarle Kustaan kaivoksessa, Everstin kaivoksessa ja Kerkelän kaivoksessa. Kultaa löytyi silloin kuitenkin niin vähän, että kaivosyritykset haettiin konkurssiin.

Nälkäselän kultaa tutkittiin ensin kullankaivajan valtaukseltaan lähettämän näytteen perusteella. Geologian tutkimuskeskukseen Otaniemeen lähetetty "kansannäyte" oli peräisin paikalla rapautuneesta kalliosta. Se todettiin niin lupaavaksi, että alueella tapahtuvan geologisen kartoituksen yhteydessä tehtiin tarkempi tutkimus.
Jatkotutkimuksista päätetään myöhemmin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot