Mainos
Mainos

Lapissa varoitetaan lumivyöryistä – vyöryriski suuri useissa laskettelukeskuksissa

Lumivyöryt ovat todennäköisiä Lapissa useiden laskettelukeskusten alueilla, varoittaa Ilmatieteen laitos.

Ennusteen mukaan lumivyöryjen todennäköisyys on suuri Ounas-, Pallas-, Ylläs-, Levi-, Luosto- ja Pyhätuntureilla. Kilpisjärvellä ja Rukalla todennäköisyys on huomattava.  

Ilmatieteen laitos arvioi lumivyöryjen riskiä viisiportaisella asteikolla, jossa viitostasolla lumivyöryn todennäköisyys on erittäin suuri.   

Lähipäivien ennusteen mukaan todennäköisyys pysyy mainituilla tuntureilla kolmos- tai nelostasolla eli huomattavana tai suurena myös lähipäivät. Saariselällä ja Rukalla lumivyöryn todennäköisyys on joko kolmos- tai kakkostasoa.  

Lentosäämeteorologi Ari Heikkinen Ilmatieteen laitoksen lento- ja sotilassääpalvelusta Rovaniemeltä muistuttaa, että hoidetuilla rinteillä voi lasketella turvallisin mielin. Varoitus koskee luonnonvaraisia, hoitamattomia rinteitä.  

Heikkisen mukaan lumivyöryvaaran aiheuttavat lumeen syntyneet kerrostumat. Niiden väliin syntyneiltä liukupinnoilta lumi lähtee herkästi liikkeelle erityisesti nyt, kun voimakkaat tuulet ja lumisateet ovat synnyttäneet kinostumia ja lipparakennelmia. Esimerkiksi romahtava lumilippa voi saada alleen jäävän lumen liikkumaan. Myös alueella liikkuva ihminen voi aiheuttaa lumivyöryn omalla painollaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme