Mainos
Mainos

Lapsen antibioottikierre koko perheen asia

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan pikkulapsen toistuvat antibioottikuurit voivat heijastaa osittain myös perheen ongelmia. Antibioottikierre saattaa näkyä esimerkiksi vanhempien pitkäaikaissairauksina.

Kun pikkulapsi joutuu antibioottikierteeseen, kannattaa tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kiinnittää huomiota koko perheen terveydenhuoltoon. Perheelle tulee antaa tukea ja tietoa lasten infektiosairauksista, jotta turhia päivystyskäyntejä voidaan välttää ja antibioottien liikakäyttöä vähentää.

Lääketieteen lisensiaatti Katri Louhi-Pirkanniemi korostaa väitöstutkimuksessaan, että lapsen toistuvat antibioottikuurit saattavat viestittää sairastumisen lisäksi myös perheen ongelmista. Hän huomasi, että antibioottikierteisten lasten perheen sairastavuus näkyy vanhempien pitkäaikaissairauksina ja lapsen jatkuvina infektioina ja antibioottihoitoina. Lasten perheen toimivuudessa ilmeni ongelmia jo raskauden alusta alkaen.

Tutkija ei havainnut, että toistuvat antibioottikuurit olisivat vaikuttaneet lapsen myöhempään kehitykseen. Hän arvioi lapsen olevan antibioottikierteessä, kun lapsi sai kuusi tai useampia antibioottikuureja ensimmäisen puolentoista ikävuotensa aikana. Imeväisiän toistuvia antibioottikuureja ennustavat tekijät löytyvät mahdollisesti jo raskauden, synnytyksen tai kolmen ensimmäisen elinkuukauden aikaisista tekijöistä.

Louhi-Pirkanniemen väitöskirja toistuvista antibioottikuureista varhaislapsuudessa tarkastetaan huomenna Turun yliopistossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot