Mainos
Mainos

Lapset kasvavat vanhempiaan pidemmiksi

Murrosikäiset pojat venähtävät pituutta yhä nuorempina. Nyt 13-vuotiaat pojat ovat 5,5 senttiä pidempiä kuin heidän isänsä olivat samanikäisinä.

Kaikkiaan suomalaiset lapset kasvavat noin kaksi senttiä pidemmiksi kuin 1950 - 1970-luvuilla syntyneet, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Lasten kasvukäyrät uudistuvat lokakuussa. Pelkän pituuden ja painon tarkastelun sijaan huomioidaan myös lapsen ikä, vanhempien pituus ja yli 2-vuotiaiden lasten painoindeksi.

2000-luvulla syntyneitä lapsia onkin verrattu 1950 - 1970-luvuilla syntyneiden lasten keskiarvopituuteen ja painoon.

– Pituuspaino-käyrä ei huomioinut lasten ikää. Jos on ollut keskimääräistä pidempi, on tullut verratuksi itseään vanhempiin, THL:n asiantuntijalääkäri Jarmo Salo sanoo.

Osa pienten lasten ikäryhmistä on lisääntyneen rintaruokinnan ansiosta jopa kevyempiä kuin ennen, mutta koululaiset ovat pulskempia.

– Jatkossa lasten ylipainon rajat perustuvat painoindeksiarvoihin, jotka ennustavat tulevia terveysriskejä, Salo täsmentää.

Vaikka suomalaiset pulskistuisivat entuudestaan, ylipainon raja ei siis nouse.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme