Mainos
Mainos

Lapset lääkehoidon väliinputoajia

Lapset saavat sairauksiinsa tehottomampaa lääkehoitoa kuin aikuiset. Lapset eivät myöskään pääse yhtä nopeasti uusiin lääkehoitoihin, joista heille olisi hyötyä.

EU:ssa etenevä lastenlääkeasetus vaatii jatkossa tutkimusta lapsilla käytettäviltä lääkkeiltä. Kaikista lapsilla käytetyistä lääkkeistä yli puolet on sellaisia, joiden tehoa ja turvallisuutta ei ole osoitettu lapsilla. Lasten tehohoidossa osuus on 80 ja keskosten tehohoidossa 90 prosenttia. Lapset ovat jääneet selvästi aikuisia heikommalle lääkeainekehityksen hyödyistä.

- Jos ei ole tutkimukseen perustuvaa tietoa siitä mikä on oikea annos lapsille parhaan tehon saamiseksi, ei hoitotulos ole niin hyvä kuin sillä lääkkeellä voitaisiin saada aikaan, sanoo lastenlääkehoidon dosentti Kalle Hoppu Helsingin yliopistosta.

Alihoidon vaaran ohella arvioitavana on riskit lääkeaineiden testaamisessa lapsilla.

- Nämä vaihtoehdot, jos ei lääkkeitä ole tutkittu on joko se, että ei anneta hoitoa ollenkaan tai sitten annetaan hoitoa ilman että on perusteellista tietoa. Tilanne on minun mielestäni vähemmän optimaalinen lapsen kannalta kuin hyvin toteutettu ja suunniteltu lääketutkimus, joka täyttää nykyajan vaatimukset, Hoppu sanoo.

Lastenlääkeasetuksen odotetaan tulevan EU:ssa voimaan vuoden lopussa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 07.02.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme