Mainos
Mainos

Lapset tarvitsevat ystäviä ja empatiaa

Lasten- ja nuorisopsykiatri, professori emerita Terttu Arajärvi

Ihmisviha nousi esille niin Kauhajoen kuin myös Jokelan kouluammuskelujen kohdalla. Jo pienet lapset tarvitsevat empatian ja sympatian kehittämistä. Tähän tarvitaan lasten- ja nuorisopsykiatrian emerita professorin Terttu Arajärven mukaan niin vanhempia kuin myös koulua, terveydenhoitajaa ja psykologia.

- Siihen tarvitaan työtä, ei pelkästään sanoja. Siihen tarvitaan, että lapselle sanotaan että toinen kärsii, asetu hänen asemaansa.

Huomenta Suomessa vierailleen Arajärven mukaan niin kiusatut kuin myös kiusaajat ovat uhreja, molempien kohdalla tarvitaan apua.

Ystävien merkitys tärkeää

Arajärven mukaan pitäisi tarttua aselakien sijaan syihin, siihen mikä ajaa nuoren surmaamaan muita tai tekemään itsemurhan.

Jopa netistä löytyy ihmisvihaajille tarkoitettuja sivuja. Arajärven mukaan ihmisvihaajilla on tunne, että kukaan ei välitä heistä.

- Se, että olisi ystäviä ja lapset ja nuoret oppisivat empatiaa. Silloin ei tarvitsisi vihata niin paljon jos löytää ystävällisyyttä ja hellyyttä.

Myös tunteiden vapaa näyttäminen kotona, niin viha, ilo kuin pettymys, on tärkeää.

- Pettymyksiä tulee jokaisen elämässä ja niihin tarvitaan aikuisen apua, pettymyksistä selvitään.

Arajärven mielestä pettymyksiä ei saisikaan silotella.

Eristäytymisestä tulee olla huolissaan

Arajärven mukaan omasta lapsesta tulee olla huolissaan jos lapsi eristäytyy ja pysyy kotona oman tietokoneensa ääressä tai jos lapsesta tulee aggressiivinen ja ärtynyt.

Vanhempien tulisi hakea apua ammattilaiselta tai kutsua lapsen ystäviä käymään. Arajärvi peräänkuuluttaa vanhempien ja lasten yhteistä aikaa.

- Tehdään jotain yhdessä. Mennään urheilemaan tai vaikka jäätelölle, että lapsi pääsisi irti siitä, että on aina kotona.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme