Mainos
Mainos

Lapsettomuushoidot uuvuttavat monet parit

Joka neljäs lapsettomuushoitoihin lähtenyt pari keskeyttää hoidot, koska ne käyvät henkisesti liian raskaiksi.

Hedelmättömyys on monen naisen ja miehen elämässä ensimmäinen vakava vastoinkäyminen, kertoo erikoislääkäri ja psykoterapeutti Maija Tulppala.

Lapsettomuushoitojen aikana jopa 20-30 prosenttia naisista kärsii masennuksesta ja itsetuhoisista ajatuksista. Myös lapsettomilla miehillä masennus ja itsetuhoajatukset ovat yleisempiä kuin muilla miehillä.

Yli 70 prosenttia lapsettomista pareista toivoo hoitojen ajaksi mahdollisuutta psyykkiseen tukeen. Vain pieni osa hakee lopulta apua. Vertaistuen hakemista muilta lapsettomilta pareilta jarruttaa puolestaan leimautumisen pelko.

Tulppalan mukaan on havaittu, että vaikka lapsettomuushoito tuottaisi tulosta, pariskunnan läpikäymä lapsettomuusvaihe ja siihen liittyvät tunteet elävät mielessä vielä pitkään.

Tunteita olisi hyvä käsitellä jo lapsettomuushoitojen aikana. Muutoin ne saattavat kuormittaa sekä lapsen ja vanhemman että puolisoiden suhdetta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme